Naslovna AKTUELNO Sutra se okuplja opozicija zbog mogućnosti prolongiranja izbora

Sutra se okuplja opozicija zbog mogućnosti prolongiranja izbora

U ponedjeljak će se održati sastanak lidera opozicije kao odgovor na aktuelno stanje u BiH i, kako kažu, pokušaj vladajućih da neusvajanjem budžeta odgode izbore.

 

Sastanak je sazvao lider Nezavisnog bloka Senad Šepić, a dolazak su već potvrdili predsjednici Naše stranke, NiP-a i NBL-a te Mirsad Hadžikadić (Platforma za progres) i Božo Skopljaković (Hrvatska stranka). Očekuje se da sastanku prisustvuje i prvi čovjek SDP-a Nermin Nikšić.

 

 

 

Tema sastanka bit će stav i nastup opozicije u vezi sa Izbornim zakonom i organizacijom protesta u trenutku kada je pitanje održavanja lokalnih izbora pod velikim znakom pitanja, naročito nakon današnjeg obaranja dnevnog reda Vijeća ministara BiH i neusvajanja državnog budžeta.

 

 

Ovo će biti samo prvi u nizu sastanaka opozicije, a postoji volja da se pored političkih stranaka u razgovore uključe i druge organizacije.

 

 

Treba istaći da su Senad Šepić (NB) i Elmedin Konaković (NiP) već izašli u javnost i najavili proteste na ulicama nezadovoljni činjenicom da su državni parlamentarci iz redova HDZ-a i SNSD-a oborili budžet BiH. Popravni ispit parlamentarci će imati na narednoj sjednici koja je zakazana za iduću sedmicu.

 

 

 

Početkom godine u Parlamentu BiH na inicijativu Senada Šepića održan je sastanak lidera stranaka opozicije koje imaju zastupnike na državnom nivou iz oba entiteta i tada je dogovoreno da se zajednički uputi prijedlog Izbornog zakona.

 

 

Taj prijedlog podrazumijeva uvođenje elektronskog glasanja i skeniranja glasačkih listića na biračkim mjestima kako bi se uvela veća transparentost i onemogućile izborne krađe.

 

 

 

Na tom sastanku bili su uključeni i predstavnici SDS-a i PDP-a, a za očekivati je da će se i oni priključiti opoziciji u FBiH u nastavku razgovora koji su zakazani za naredni ponedjeljak kako bi zajednički promovisali potrebu usvajanja izmjena Izbornog zakona s ciljem poštenih demokratskih izbora.