Naslovna Istaknuto Sutra u BKC u Tuzla promocija knjige „Genocidna namjera – Bratunac 1992.“,...

Sutra u BKC u Tuzla promocija knjige „Genocidna namjera – Bratunac 1992.“, autora Ramiza Salkića

U srijedu 12. januara 2022. godine, sa početkom u 18.00 sati, u Plavoj Sali BKC Bosanskog kulturnog centra Tuzla, bit će upriličena promocija knjige „Genocidna namjera – Bratunac 1992.“, autora Ramiza Salkića. Knjiga donosi sjećanja građana Bratunca, koji su prošli teške torture, zlostavljanja i mučenja, te bili svjedoci masovnih zločina, počinjenih u ovome gradu 1992. godine.

 

O knjizi će govoriti autor Ramiz Salkić, urednik Mehmed Pargan i recenzenti Almasa Hadžić i Avdo Huseinović. Moderator će biti Sevret Mehmedćehajić. Organizatori događaja su BMG Bosanska medijska grupa i BKC Bosanski kulturni centar Tuzla.

 

Knjiga, iako to nije baš uobičajeno kod nas, donosi integralne presude Suda Bosne i Hercegovine, kojima se presuđuje za ratne zločine u Bratuncu, odnosno u naseljima Hranča, Repovac i Borkovac, kojima se bavi ova knjiga. Cilj objavljivanja integralnih presuda (prvostepeni i drugostepeni nivo) je višestruk. Prvo, u vremenima kada je većina sadržaja isključivo na Internetu i njihovo je čuvanje u tom, virtualnom prostoru, uslovljeno tehničkim resursima, te je vremenski ograničeno i u periodu od deset godina do ovih dokumenata će moći doći samo istraživači i naučnici.

Drugo, važno je, kroz presude, pokazati žrtvama na koji način mogu dokaz(iv)ati zločine i torture. Mnogi svjedoci, čije izjave donosi ova knjiga, iako su dali sve informacije kojima su raspolagali, nisu uspjeli pravno dokazati svoje tvrdnje, jer je za pravno utemeljenje bilo potrebno uskladiti i ispuniti niz faktora. Eventualne odluke žrtava, da podnesu krivične prijave protiv zločinaca, nakon ovih saznanja o tehničkoj strani funkcionisanja sudova, značajno će umanjiti lutanja i gubljenja vremena. Također, žrtve će shvatiti važnost koju imaju pravni zastupnici i procesu njihovoga odabira, pristupat će odgovorno i oprezno.

 

Izdavački projekat „Genocidna namjera – Bratunac 1992.“, koji će biti realiziran u nekoliko knjiga, čiji je autor mr. Ramiz Salkić, ima za cilj da ukaže da ratni zločin ne zastarijeva, te da kao društvo imamo obavezu da dokumentujemo i do krajnjih mogućnosti istražimo ratne zločine, te da tragom tih nalaza, provedemo istrage, suđenja i kaznimo počinitelje. Jer u protivnom, zločin koji živi oko nas, iskoristit će prvu priliku i vaskrsnuti. A tada se ciklus zla ponavlja i onda ne postoji reakcija koja ga može zaustaviti.

 

Izjave preživjelih, spiskovi ubijenih i analize, kojima obiluje cijeli projekat, predstavljaju validnu informaciju, na temelju koje, nadležni sudovi imaju obavezu da pokrenu proces protiv osumnjičenih. Čak i presude, koje su integralni dio ove knjige, obavezuju Sud koji ih je donio, da osobe iz drugih predmeta procesuiraju, ako postoji bilo kakav osnov, po kojem su povezane sa počinjenim zločinima. Nažalost, to se još uvijek nije desilo.