Naslovna AKTUELNO Sve epidemiološke mjere ostaju na snazi u Srbiji

Sve epidemiološke mjere ostaju na snazi u Srbiji


Epidemiolog Predrag Kon rekao je novinarima nakon sjednice Štaba da procjena epidemiološke situacije pokazuje da postoji stabilizacija na visokom nivou, ali se vidi i blagi rast broja zaraženih.

On je dodao da se taj porast može povezati s povratkom sa skijališta, ali i prisutnošću britanskog soja virusa koji je dokazan u više navrata.

Kon je rekao da je Krizni štab prepoznao predstojeće praznike, Dan državnosti 15. i 16. februara, kao dodatni rizik, posebno u situaciji kada građani još nisu primili drugu dozu vakcine.

On je napomenuo da je zaštita vakcinom obezbijeđena tek kada se primi druga doza i prođe najmanje desetak dana poslije toga.

Kon je dodao da na sjednici nije bilo riječi o eventualnom prisustvu publike na utakmici “Crvena zvezda – Milan”, koja se igra 18. februara.

“Nije se uopšte pominjala utakmica. Mjere su sve i dalje na snazi i to je suština”, naveo je Kon.

On je istakao da je dinamika vakcinacije dobra i dodao da je cilj da se dostigne broj od 80.000 vakcinacija dnevno.

“Cilj je da vakcinišemo do tri miliona ljudi. Već sam rekao da nam 1,5 milion vakcinisanih obezbjeđuje nešto bolju situaciju, a tri miliona je željeni broj koji bi smanjio prisustvo virusa na pojedinačne slučajeve”, rekao je Kon, te dodao da lično misli da porijeklo vakcine neće biti prepreka za putovanja.