Naslovna AKTUELNO Sve što trebate znati o majmunskim boginjama

Sve što trebate znati o majmunskim boginjama

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Australiji, te Evropi, u najmanje 12 zemalja registrovano je stotinu slučajeva infekcije majmunskim boginjama.

 

Prva po broju oboljelih od tog virusa trenutno je Španija. Neke evropske zemlje zbog epidemije, uvode i karantin za zaražene. U Bosni i Hercegovini još nije zabilježen nijedan slučaj, no epidemiolozi i infektolozi kažu da možemo očekivati pojavu ovog virusa i u BiH, no ističu, da nema straha od epidemije. 

Od pojave prvog slučaja majmunskih boginja u Europi, točnije u Velikoj Britaniji 7. svibnja, do sada se virus proširio na najmanje 12 zemalja.

 

Majmunske boginje registrirane su u Španjolskoj, Portugalu, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Belgiji, Švicarskoj, Italija, Švedskoj, Nizozemskoj, Izraelu i Austriji.

 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, najmanje 15 zemalja je registriralo infekciju majmunskim boginjama. Prva po broju oboljelih od tog virusa trenutno je Španjolska. Do sada, osim u SAD-u, Kanadi, Australiji, virus majmunskih boginja je registrian i u Europskim zemljama: Španjolskoj, Portugalu, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Belgiji, Švicarskoj, Italiji, Švedskoj, Nizozemskoj, Izraelu i Austriji.

 

 

“Što se tiče izbijanja majmunskih boginja, ono što želim da istaknem od početka je da očigledno pratimo situaciju vrlo, vrlo pažljivo. Ostajemo u bliskom kontaktu sa državama članicama i zemljama učesnicama Komiteta za zdravstvenu sigurnost, koji će se sastati u utorak. Imat ćemo redovne sastanke kako bi pratili ovu epidemiju i kako bi bili sigurni da imamo dobar protok informacija između Komisije, Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i država članica.”

 

Nakon Belgije, obaveznu trotjednu karantenu za osobe zaražene majmunskim boginjama, uvela je i Velika Britanija. Prvi slučaj zaraze registrirala je i Austrija, a prethodno Italija tri slučaja.

 

 

“Tri osobe su trenutno hospitalizirane na Institutu Spallanzani s potvrđenom infekcijom virusom majmunskih boginja.Riječ je o trojici mladića koji nisu prijavili međusobne kontakte. Sve tri osobe su u stabilno i liječe se simptomatskom terapijom koja je trenutno dovoljna za njihove simptome.”

 

Virus majmunskih boginja je strukturom sličan virusu velikih boginja koje su iskorijenje 1979. godine i uzrokuje sličnu, ali blažu kliničku sliku bolesti, kažu liječnici.

 

U Bosni i Hercegovini nije zabilježen još uvijek ni jedan slucaj virusa majmunskih boginja, no epidemilozi kazu kako mozemo očekivati da se u skorije vrijeme pojavi i u našoj zemlji. No ističu kako nema bojazni da će virus majmunskih boginja izazvati epidemiju.

 

Virus se prenosi uglavnom sa životinja na ljude, prije svega glodara, vjeverica i majmuna. No, moguć je prijenos virusa i između ljudi, ali samo bliskim kontaktom, kažu liječnici.

 

ANDREA JURIĆ, epidemiolog

“Virus nema taj potencijal nije tako infektivan, i nije tako opasan i mislim da trebamo naglasiti za opću populaciju da je ovo više problem za zdravstvene djelatnike i mi trebamo budno pratiti situaciju, dok za ljude ne predstavlja javnozdarsvteni problem, vrlo niskog rizika”.

 

Simptomi zaraženih su groznica, glavobolja, umor, bolovi u mišićima, oticanje limfnih čvorova te osip. Najpodložniji ovom virusu su djeca i osobe koje imaju narušen imunitet. Bolest majmunskih boginja prvi put je registrirana kod ljudi 1970. godine u Demokratskoj Republici Kongo.