Naslovna AKTUELNO Svečanom akademijom okončana mektebska godina+VIDEO

Svečanom akademijom okončana mektebska godina+VIDEO

Svečanom mektebskom akademijom okončana još jedna uspješna mektebska godina u Medžlisu IZ Puračić.

 

Tokom protekle godine  u 33 mekteba nastavu je pohađalo 1.152 dječaka i djevojčica, koji su vrijedno učili i radili, te postigli odlične rezultate na takmičenjima.


 

U velikoj sali Centra za kulturu Lukavac su za svoje vršnjake, prijatelje, porodice, muallime i predstavnike Islamske zajednice predstavili dio znanja koja su usvojili tokom 2017./2018. mektebske godine.

 

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice  Puračić  Zijad ef. Vehabović u svom obraćanju   je,  nakon čestitki upućenih učesnicima programa,imamima i muallimima   ukazao na značaj institucije mekteba i podučavanja vjerskoj praksi.

 

„Nauka je najveće bogatstvo, nauka je neprocjenjivo blago i nauka je nešto što će tebi, poštovani polazniče, drago dijete naše, akobogda sutra, otvoriti dženetska vrata. Ti ćeš akobogda svojim rukama, svojom lijevom i desnom rukom, uvesti i svoga babu i svoju mamu u dženet jer će oni tebe i sve vas odgojiti onako kako to traže Allah i njegov poslanik“, rekao je Zijad ef.Vehabović upućujući čestitku polaznicima. Obratio se i prisutnima, upoznavajući ih sa značajem obrazovanja djece i bavljenjem naukom uopće, što ima svoje nagrade i na ovom, a posebno na onom svijetu.

 

Prigodnom besjedom  na upriličenoj mektebskoj akademiji  prisutnima se obratio direktor Behram-begove medrese u Tuzli  mr. Ahmed ef.Hatunić.

 

„Želim vam mnogo uspjeha, sreće i zadovoljstva na vašim budućim koracima, u vašim narednim godinama, a vašim mentorima, vašim imamima, također zazivam od uzvišenoga mnogo snage, sreće i zadovoljstva u tom najvažnijem poslu koji čovjek može raditi, u toj najvažnijoj zadaći čovjeka na ovome svijetu, a ona je da naše mlade buduće generacije podučimo vjeri i dobru“, rekao je Ahmed ef. Hatunić.

 

Djeca su kroz recitacije i ilahije, igrokaze, učenje Kurana i predstavljanje pobjednika mektebskih takmičenja i djece koja su ove godine upisala Behram-begovu medresu krunisali uspješnu 201./2018. mektebsku godinu.

 

(RTV Lukavac)