Naslovna AKTUELNO Šveđani se bore sa krizom u zdravstvu

Šveđani se bore sa krizom u zdravstvu

Sredinom decembra utvrđeno je da Švedska ne samo da nije uspjela pobijediti virus igrajući na kartu stvaranja imuniteta krda, već je i njen zdravstveni sistem izazito pogođen povećanim brojem pacijenata zaraženim koronavirusom.

 

  

 

 

Švedska se trenutno suočava s nedostatkom zdravstvenih radnika i prisiljena je razmotriti prihvatanje pomoći susjeda iz Finske.

 

 

 

 

 

Sineva Ribeiro, predsjednica Švedskog udruženja zdravstvenih radnika, rekla je da je situacija “užasna”. Gradonačelnica Štockholma Irene Svenonius prokomentarisala je kako je situacija “izuzetno napeta”.

 

 

 

 

 

Finska je ponudila da u svojim bolnicama oslobodi prostor za švedske pacijente, no dogovor nije postignut odmah. Švedska već ima jednu od najviših stopa smrtnosti u Evropi.

 

 

 

 

 

Epidemiolog David Steadson izjavio je kako je problem nastao jer je Švedska odbila pandemiju shvatiti ozbiljno kao što su to uradili njeni susjedi. Epidemiologa je zabrinuo i način prikazivanja virusa u švedskim medijima.

 

 

 

 

 

“Mediji su sve vrijeme više fokusirani na zaštitu imidža Švedske, nego na prijavljivanje činjenica”, rekao je Steadson.

 

 

 

 

 

Nick Talley, glavni urednik australskog medicinskog časopisa, izjavio je kako je švedski model propao, baš kao što je to ranije i predviđeno: “Jedan od glavnih ciljeva bio je postići imunitet stada, što nisu uspjeli ostvariti čak ni izbliza. Širenje koronavirusa i stopa smrtnosti bili su znatno veći u Švedskoj u poređenju sa ostalim državama koje su sprovodile lockdown”.

 

 

 

 

 

Talley je dodao kako mladi nisu mijenjali svoje uobičajeno ponašanje, što je umnogome doprinijelo širenju infekcije.