Naslovna AKTUELNO Svjetski dan svjesnosti o autizmu biće obilježen u Lukavcu

Svjetski dan svjesnosti o autizmu biće obilježen u LukavcuUdruženje Centar za ranu intervenciju i rehabilitaciju, djece sa razvojnim teškoćama  „Mali svijet“ i ove godine prigodnim programom obilježit će drugi april Svijetski dan svijesti o autizmu.

 

Svjetski dan svijesti o autizmu obilježava se 2. aprila od 2007. godine, a time se želi skrenuti pažnja na sve veći broj autističnih osoba, odnosno onih koje imaju određeni neurobiološki poremećaj koji se manifestira nizom prepoznatljivih i manje prepoznatljivih pokazatelja.

 

Svake godine povećava se broj djece s poremećajima ponašanja iz autističnog spektra, kao i broj djece s nekim drugim poremećajima. Na ovaj način također se želi skrenuti pažnja i  na uslove  za život u društvu za djecu koja imaju neki poremećaj iz autističnog spektra.

 

Osobe s autističnim poremećajem imaju niz životnih teškoća. Primjereni edukacijski pristupi pružani tokom cijelog života, podrška porodice i stručnih lica  koji su uključeni u tretman, te pružanje odgovarajućih usluga i pomoći u okviru zajednice uz poticanje pozitivnog stava u društvu mogu poboljšati kvalitetu i dostojanstveniji stil života ovih osoba. 2. aprila koračajmo zajedno sa malim svijetom djecom i  njihovim roditeljima. Polazak je u 11 sati ispred Doma kulture Lukavac