Naslovna AKTUELNO Svjetski dan voda obilježen u OŠ “Puračić” (VIDEO)

Svjetski dan voda obilježen u OŠ “Puračić” (VIDEO)U OŠ “Puračić” prigodnim programom obilježen je 22. mart – Svjetski dan voda.

 

Uz nastavnicu Svjetlanu Glibanović učešće u organizaciji  obilježavanja ovoga važnog  datuma  je uzela ekološka sekcija koja broji oko 30 članova.

 

Usvajanjem Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u decembru 1992.određeno je da se  Svjetski dan voda obilježava 22. marta.

 

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja u Evropi i u svijetu, koja ima značajne rezerve vode za piće. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, slatke vode na planeti Zemlji ima svega 2.5%, od čega podzemne vode čine 30,8%, jezera i rijeke 0,3%, dok je najveći dio slatke vode „zarobljen“ u lednicima (68,9%).

 

U svijetu čak 1,1 milijarda ljudi nema pristup pitkoj vodi, a 2,4 milijarde živi bez osnovnih sanitarnih uvjeta. Na sve ovo ukazali su i učenici OŠ “Puračić” , panoima  koje su izložili u holu škole, video projekcijama vodnih ljepotica  naše zemlje, a  ovaj lijepi dan iskoristili i da prirede i takmičenja na školskom poligonu.

 

Ovu lijepu priča iz Puračića nam donosi Mirzeta Riđešić.

 

(RTV Lukavac)