Naslovna AKTUELNO Testiranja u SAD-u i Britaniji pokazala da se u školama malo djece...

Testiranja u SAD-u i Britaniji pokazala da se u školama malo djece zarazi koronom

“Što mi je više podataka dostupno, to mi je sve više drago što djeca nisu značajan prenosnik koronavirusa, posebno ne u školskim uslovima”, izjavila Brooke Nichols s Boston University School of Public Health.

Ali, za podsjetiti je da to ne znači da djeca i mladi ne mogu biti zaraženi. Doktor Michael Beach iz Centra za prevenciju i kontrolu zaraze je ocijenio da smjernice za rad američkih škola tokom pandemije nisu u skladu s posljednjim istraživanjima koja su pokazala da se i spomenuta populacija može zaraziti.

Među ključnim pitanjima za naučnike je koliko često se koronavirus prenosi sa djece. Dosadašnja istraživanja su pokazala da se ne dešava tako često da se virus prense sa djeteta na odraslu osobu.

Manje je poznat rizik zaraze među nešto starijom djecom, tj. među učenicima u srednjim školama. Međutim, stručnjaci smatraju da se i među njima rizik može smanjiti ako se poštuju epidemiološke mjere.


Pedijatar David Rubina s University of Pennsylvania je jedan od onih koji su stava da škole trebaju biti otvorene tokom pandemije.

“Mislim da postoje prilično dobri dokazi da škole mogu biti otvorene uz dobre antipandemijske mjere, pa čak i onda kada je incidenca zaraze veća od očekivane”, kazao je.

Bio je u grupi onih koji su osmislili antipandemijske mjere u američkim školama i naglasio je da u pandemiji treba pratiti trend broja zaraženih, a ne apsolutni broj zaraženih. Pri tome je napomenuo da nulti rizik zaraze ne može postojati.

I on smatra da prije svega treba zatvoriti neke druge javne objekte, a ne škole u cilju prevencije zaraze. Stručnjaci priznaju da je nedostatak to što je malo škola koje često testiraju učenike i uposlenike, pa je zbog toga nekada vrlo teško identificirati izvor zaraze. Upravo slučajno testiranje u školama bi moglo dati uvid u trend zaraze i doprinijeti ranom uočavanju klastera.

Helen Jenkins sa Boston University je ukazala na to da se u mnogim studijama o utjecaju koronavirusa na djecu svaka osoba mlađa od 18 godina tretira kao dijete, što je za nju upitno. Kroz nekoliko studija je utvrđeno da koronavirus ne utječe na djecu mlađu od 10 godina i da se on među njima manje širi nego što je to slučaj kod starije djece i odraslih.

Nedavno slučajno testiranje 16.000 radnika i učenika škola u New Yorku je pokazalo da je samo njih 28 bilo pozitivno na koronavirus.

Istraživanja u Velikoj Britaniji su pokazala da čak i nešto starija djeca rijetko zaraze starijeg člana porodice. Međutim, slučajno testiranje u ovoj zemlji je pokazalo da je porastao broj zaraženih među djecom starijom od 11 godina, ali da to nije doprinijelo povećanju broja zaraženih među odraslima, piše list New York Times.