Naslovna Magazin TikTok zabranio razmjenjivanje poruka mlađima od 16 godina

TikTok zabranio razmjenjivanje poruka mlađima od 16 godina

Trenutno jedna od najpopularnijih aplikacija TikTok uvela je nova pravila, a riječ je o zabrani mlađima od 16 godina da šalju i primaju direktne poruke.

 

BBC piše da je ovo prvi put da je ovako velika društvena platforma blokirala privatne poruke tinejdžerima na privatnom nivou.


 

Naime, istraživanje britanskog regulatora Ofcom je pokazalo da je TikTok koristilo 13 posto djece u dobi od 12 do 15 godina tokom 2019.

 

Ipak, brojni kritičari smatraju da ni ovakva pravila neće spriječiti djecu da o svojim godinama lažu putem interneta.

 

Do sada su korisnici mogli međusobno razmjenjivati direktne poruke, ukoliko se dva računa prate, a nova pravila podrazumijevaju da mlađi od 16 godina više neće moći privatno komunicirati putem TikToka ni pod kojim uslovima.

 

Oni će i dalje moći komentarisati videozapise, jer je u tome i sama suština ove platforme (objavljivanje videosadržaja sa smiješnim skečevima, o temama muzike, plesa, sporta, kuhanja, kućnih ljubimaca i slično).

 

TikTok je pojasnio da će navedenu odluku početi primjenjivati 30. aprila i da će korisnici mlađi od 16. godina dobiti obavijest u aplikaciji. Ograničenje će se realizovati na osnovu podataka o datumu rođenja koje su ispunili svi korisnici koji su instalirali aplikaciju, a sve te informacije su u strogom poštivanju privatnosti.

 

“U ovoj odluci je zanimljivo da je najviše korisnika TikToka među tinejdžerima. Ograničenje će zasigurno utjecati na njegovu popularnost i ovo je zaista hrabar potez”, kazao je Matt Navarra, savjetnik za društvene medije.