Naslovna AKTUELNO TK ima najveću smrtnost: Od početka pandemije od posljedica koronavirusa preminulo 560...

TK ima najveću smrtnost: Od početka pandemije od posljedica koronavirusa preminulo 560 osoba

Posljednjih mjeseci bilježi se znatno povećanje smrtnosti u Bosni i Hercegovini pripisano posljedicama zaraze virusom korona. S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 2.352. Na području Tuzlanskog kantona do sada je od posljedica COVID-a 19 preminulo 560 osoba. Otkako je početkom marta 2020. godine u Bosnu i Hercegovinu stigla pandemija, traju i rasprave o tome šta je uzrok smrti osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Odgovore smo potražili od stručnjaka sa UKC-a Tuzla.

 

Novinarke: Devleta Brkić/Emina Ibrić


Podaci o broju umrlih od posljedica koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine pokazuje da je najviše umrlih sa područja Tuzlanskog kantona. Jedan od razloga za ovakvu statistiku, prema mišljenju dr. Denisa Žepića infektologa sa Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla, jeste taj što je naš kanton najmnogoljudniji te samim tim i najgušće naseljen. Zatim…

 

– Ono što bih ja naglasio jeste, da je kod nas prosjek godina hospitaliziranih pacijenata 63,8 godina s tim da je više od 55 posto pacijenata bilo preko 65 godina. Broj umrlih jeste veći nego u ostalim kantonima iz ovih razloga koji smo naveli. Uglavnom prosjek godina umrlih pacijenata je preko 70 godina. Tako da su to uglavnom pacijenti koji su imali teške kliničke slike, odnosno koji su imali namanje dva i više komorbiditeta, istakao je Žepić.

 

Tokom pandemije više puta je bilo izvještaja o mogućim ponovnim infekcijama koronavirusom. U nekoliko zemalja zabilježeni su slučajevi reinfekcije, odnosno pacijenti koji su se oporavili od COVID-19 mjesecima kasnije su ponovo inficirani – naizgled mutiranom varijantom SARS CoV-2. Našeg sagovornika pitali smo da li su u našem kantonu zabilježeni ovakvi slučajevi.

 

– Postoji dokazano mišljenje da nakon 6 mjeseci možete ponovo oboljeti. Ipak, svakim danom se pojavljuju nove studije koje govore u prilog tome, da ostaje tzv. trajniji celularni imunitet a ne samo taj humuralni imunitete tj. antitjela koja se mogu vrlo lako dokazati i koja se upravo gube nakon 5 do 6 mjeseci. Tako da ipak, najvjerovatnije postoji taj neki dugotrajniji imunitet, što još uvijek nije 100 posto dokazano. S toga bi bilo očekivano da mi već sada možemo dobiti te neke reinfekte, ali mi još nismo imali potvrđene, dodao je dr. Žepić.

 

U zemljama regije već je počela vakcinacija stanovništva. Prve vakcine u našu zemlju trebale bi stići krajem ovog mjeseca ili početkom narednog, a najkasnije 10. februara. Već su napravljeni planovi koje su to kategorije stanovništva koje će biti vakcinisane. Također, vode se polemike o tome da li se osobe koje su bile pozitivne na COVID-19 uopće smiju vakcinisati.

 

– Po negativizaciji testa, nakon preboljele covid infekcije tri mjeseca mora proći da bi se pacinjent mogao vakcinisati. Što se tiče same vakcinizacije osoba se smije vakcinisati i trebala bi se vakcinisati nakon toga, s tim da se po pravilu treba da radi serologija tj. da se određuju antitijela da se vidi kakav je njihov nivo. Ako su antitjela pozitivna prvo bi trebalo da vakcinu dobiju osobe koje imaju negativan imunitet, kazao nam je naš sagovornik.

 

Građane Tuzle pitali smo da li bi se vakcinisali, te koliko vjeruju vakcinama koje stižu u našu zemlju.

 

I dok su mišljenja građana podijeljena struka je stava da je vakcinacija zdravstvenih radnika od neprocijenjivog značaja, te da su vakcine jedino oružje koje im preostaje i koje će dovesti do kraja ovu epidemiju.

 

Izvor: RTVTK