Naslovna AKTUELNO Tokom 2020. godine u općini Lukavac razvela se 72 para (VIDEO)

Tokom 2020. godine u općini Lukavac razvela se 72 para (VIDEO)


Pandemija koronavirusa je uticala na sve segmente društva, pa tako i na ljubav u braku. Nažalost, sve veći je broj zahtjeva za razvod.

 

Pandemija je veliki test za brak i roditeljstvo, jer su ljudi okrenuti sami sebi, bili su zatvoreni u kuće, a neki su izgubili i posao.

 

Prema statističkim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, u Bosni i Hercegovini se godišnje odluči razvesti oko 2.000 parova.

 

Postupak za razvod braka se pokreće tužbom ili zahtjevom za sporazumni razvod braka. Tužba se podnosi općinskom sudu prema prebivalištu tj. boravištu tuženog. Pored ovako određenog suda, nadležan je i sud na čijem području su bračni partneri imali posljednje zajedničko prebivalište.

 

Prema podacima Općinskog suda u Lukavcu su u 2020. godini razvodom okončana 72 braka, dok je u prva dva mjeseca  ove godine pokrenuto 19 brakorazvodnih parnica.

 

U slučaju razvoda, centri za socijalni rad, prije svega, imaju ulogu da provedu postupak mirenja, pri čemu se primenjuju stručni metodi savjetodavnog rada.

 

Posljednja i najteža odluka bračnih parova svakako je razvod braka. Kao najčešći razlog za stavljanje tačke na zajednički život navode se ekonomske neprilike i različiti pogledi na život.

 

Prema brzim analizama preko 50 posto podnosioci zahtjeva su žene, oko 20 posto muškarci, ali se uglavnom radi o sporazumnim zahtjevima za razvod braka.

 

Pored pokazatelja da je posljednjih godina povećan broj razvoda, reći ćemo da i veliki broj partera ipak prevaziđe određene probleme i ostanu u bračnoj zajednici.

 

Prema podacima nadležne službe u Općini Lukavac pristanak za sklapanje braka pred matičarem u protekloj godini izjavila su 283 bračna partnera, dok je u prva dva mjeseca 2021. sklopljeno 45  brakova.

 

Preporučujemo video prilog Mirzete Riđešić:

 

 

(RTV Lukavac)