Naslovna AKTUELNO Transparency International u BiH objavio izvještaj u segmentu ‘Korupcija i COVID-19’

Transparency International u BiH objavio izvještaj u segmentu ‘Korupcija i COVID-19’

U segmentu ‘KORUPCIJA I COVID-19’, nevladina organizacija Transparency International (TI) saopćila je da građani najviše prijavljuju korupciju vezanu za humanitarnu pomoć, primjenu karantenskih mjera i pružanje zdravstvenih usluga.

 

U Bosni i Hercegovini su od početka pandemije uočena masovna kršenja ljudskih i radničkih prava, nezakonite nabavke medicinske opreme, a primijećene su i zloupotrebe pri dodjeli ekonomske pomoći, navodi TI.

 

Transparency International (TI) je putem svog Centra za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije, od januara primio više od 1.500 prijava korupcije i drugih nepravilnosti u vezi s pandemijom COVID-19.

 

Pored Bosne i Hercegovine, Centar djeluje u 60 zemalja u kojima su građani svjedočili podmićivanju, povlašćenom tretmanu i drugim oblicima korupcije pri dostavi humanitarne pomoći, primjeni mjera ograničenja slobode kretanja i putovanja, ali i pri testiranju i pružanju zdravstvenih usluga kao odgovor na COVID-19.

 

Programska menadžerica Transparency Internatioanala Alison Matthews rekla je da COVID-19 nije samo zdravstvena i ekonomska kriza već kriza korupcije.

 

Prema njenim riječima, primjetno je kako su upravo zbog korupcije, vlade širom svijeta zakazale u zadatku da pruže pomoć i neophodne usluge onima kojima je to najpotrebnije u vrijeme pandemije.