Naslovna AKTUELNO Treba li dezinficirati ambalažu iz trgovina, treba li prati hranu?

Treba li dezinficirati ambalažu iz trgovina, treba li prati hranu?

Branko Kolarić, epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” je u sklopu rubrike N1 Televizije “Pitajte stručnjaka” odgovarao na pitanja gledatelja o korona virusu.

 

Svi smo u izolaciji, što će se dogoditi kada se vratimo u normalu i opet izbije pandemija jer virus nećemo ubiti, a cjepiva neće biti. Hoćemo li za par mjeseci opet ovako živjeti?


 

Jedan je mogući scenarij da će epidemija na ljeto proći, a drugi su scenariji različiti. Sada radimo na usporavanju širenja virusa i čekamo na cjepivo. Kako će ići s popuštanjem restriktivnih mjera, ovisi. Ako zaustavimo širenje mjere će se postupno ublažiti, vidjet ćemo kako se mijenja situacija i tako ćemo dozirati. Mislim da ćemo epidemiju staviti pod kontrolu i polako stjecati imunitet populacije, bilo cijepljenjem bilo prokuživanjem. Nećemo mjesecima živjeti ovako, no sada je vrijeme da napravimo sve što možemo.

 

Kako je moguće da dva umirovljenika ušetaju u benzinsku postaju, a pozitivni su na korona virus?

 

Ne znam konkretan slučaj, no moguće je da se dogodi. Rekao bi da ima odgovornih sami po sebi, a ima i manje odgovornih kojima treba više represivnih mjera kako bi se držali protokola koji imamo. Jako je loše ako su zaraženi šetali, to je nedogovorno i bezobrazno prema onima koji se drže mjera.

 

Kakav je način liječenja za pozitivne na korona virus koji su poslani na kućno liječenje i imaju blaže simptome, što im je činiti?

 

Ako budemo imali veći broj zaraženih prijeći ćemo na taj scenarij da ćemo ostajati kod kuće. Mjere su da ostaju u stanu i ne izlaze, žive u posebnoj sobi, da budu povećane mjere higijene, da su ukućani također pod nadzorom. Ako treba dodatna pomoć, javiti se nadležnim službama za dostavu hrane i lijekova, svi protokoli objavljeni su na stranicama HZJZ i Koronavirus.hr.

 

Je li sigurnije kupovati u velikim trgovačkim centrima ili malim kvartovskim trgovinama?

 

Generalno treba uključiti promišljanje. Ako se negdje zadržavamo, netko zakašlje i ta kapljiva doleti na nas u daljini od metar, metar i pol, mi rukama dotaknemo i prenesemo nosu, ustima i očima na lice, takvo ponašanje treba izbjegavati. Dakle u zatvorenom na daljini od dva metra u otvorenom prostoru metar, oni koji kašlju trebaju nositi zaštitne maske, trebamo paziti što radimo rukama. Osobna higijena, ne dodirivanje lica i prostora.

 

Treba li dezinficirati ambalažu iz trgovina, treba li prati hranu?

 

Trgovci znaju i imaju mjere dezinfekcije. Ne vidim potrebu dezinficirati svu ambalažu, tamo gdje više ljudi rukama dira policu ruke treba oprati, ako otvorimo ambalažu tjestenine i skuhamo, treba oprati ruke prije jela, ruke ne prinositi licu, provjetravati prostoriju i malo više čistiti.

 

Na što bismo trebali posebno obratiti pažnju: naočale, kreditne kartice, ključeve?

 

Ruke treba oprati prije no što jedemo i dodirujemo se, neki su opsesivni u dezinficiranju svega i u tome uživaju, no stalno čistiti i dezinficirati nema smisla i teško je tako živjeti.