Naslovna AKTUELNO Treći Festival savremene žene: Preko 80 govornica iz čitavog svijeta

Treći Festival savremene žene: Preko 80 govornica iz čitavog svijeta

U Tuzli je na konferenciji za novinare zvanično najavljen treći Festival savremene žene koji će biti održan od 08. do 11. oktobra u Tuzli. Blizu 80 govornica, moderatora i moderatorica, umjetnica iz čitavog svijeta učiniti će i ovaj Festival događajem za pamćenje. Kako je najvaljeno, Festival će imati dijelom drugačiju formu, ali će se fizički dogoditi u Tuzli uz poštivanje epidemiološko-zaštitnih mjera i preporuka.

 

Festival savremene žene povezuje i podržava sve uspješne priče Bosne i Hercegovine, regije i svijeta ali i ciljano motiviše mlade žene. Do sada je ugostio više od 500 govornica koje su podijelile svoja iskustva i inspirisale mnoge mlade ljude.

 

“Jako se radujemo početku festivala. Upravo zato što je ovaj Festival planiran jako dugo vremena, što smo se nadali da ćemo ga održati u junu mjesecu ali epidemiološki uslovi nisu bili povoljni. Tako da smo odlučili Festival održati u oktobru mjesecu˝, izjavila je direktorica Festivala Edina Selesković.

 

Kao je istakla, prezentovat će se uspješne i pozitivne priče, ne samo žena iz BiH i regiona već iz cijelog svijeta.

 

Festival će imati svoj konferencijski dio koji će se održavati u dvije sale u dva dana. Razgovarat ćemo o raznolikim temama. Od energetske efikasnosti, pa sve do kulture, mode, ljepote, novih tehnologija, poduzetništva, kreativne industrije ,filma.Organizovat ćemo također više kulturnih dešavanja u gradu kojima će imati priliku prisustvovati ograničen broj ljudi.Jako nam je drago da uz partnerstvo Austrijske vlade sutra je planirano otvaranje izložbe jedne fenomenalne fotografkinje iz Austrije.

 

Drago nam je što nam je Goethe institut poklonio film o Hannah Arendt koji će se prikazati u Kaleidoskopu u petak.Radit ćemo i humanitarni odbojkaški turnir i zaista ćemo pokušati pokazati solidarnost i humanost, ne samo među ženama našeg grada već među svi građanima Tuzle˝, rekla je Selesković.