Naslovna AKTUELNO Tuzlaci protestvovali zbog zagađenja zraka

Tuzlaci protestvovali zbog zagađenja zraka


Pod geslom “Hajde da pokažemo da ovako više ne može” Tuzlaci su se okupili kako bi nadležnima poslali poruku da je pod hitno potrebno riješiti problem koji ostavlja velike posljedice na zdravlje ljudi.

Enormno zagađenje zraka nažalost nije nepoznanica za građane Tuzle i okolnih mjesta. O ovom problemu najviše se govori u zimskom periodu kada se prisustvo zagađujućih čestica najviše i osjeti.

 

Direktorica Centra za ekologiju i energiju Džemila Agić smatra da se problem zagađenja konačno mora prepoznati, a samim tim krenuti i sa planiranjem i realizacijom mjera koje će dovesti do promjene trenutnog stanja.

 

“Ukoliko ne preduzemo nikakve mjere zagađenje zraka ćemo imati i iduće godine. U gradovima i općinama u Tuzlanskom kantonu koje imaju visoko zagađenje zraka prvo je potrebno napraviti plan zabrane spaljivanja uglja u individualnim stambenim objektima, koje će biti praćene mjerama subvencija za građane koji moraju preći s uglja na drugi energent. Potrebno je također pratiti i implementiranje mjera u industriji i saobraćaju, kako bi se barem zaustavili izvori koji stvaraju problem u periodu zagađenja”, kaže Agić.

 

Nadležni u kontinuitetu poručuju da poduzimaju korake u cilju rješavanja ovog problema, međutim stanje na gradskim ulicama iz godine u godinu sve je lošije.

 

U vrijeme okupljanja Tuzlaka zrak u ovom gradu označen je kao nezdrav, a moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme.

 

Savjeti ljekara kazuju da u ovim trenucima plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti.