Naslovna AKTUELNO Tuzlaci u borbi protiv zagađenja predlažu “evakuacione zone”

Tuzlaci u borbi protiv zagađenja predlažu “evakuacione zone”


Suština se krije iza činjenice da zdravstveni stručnjaci, ekolozi i nadležne službe za pitanja okoliša preporučuju boravak u planini ili rjeđi izlazak građana iz stanova/kuća na ulice ili da koriste zaštitne maske.

“Naše udruženje često konsultuju građani u vezi lošeg kvaliteta zraka i šta se
može učiniti za poboljšanje kvaliteta zraka u gradovima Tuzla i Živinice, odnosno koje bi trebalo mjere poduzeti u gradskoj zoni i stanovništvu kako bi zaštitili zdravlje građana posebno onih koji imaju disajne i kardio-vaskularne teškoće u ovim zimskim danima. Jedna od naših ekoloških preporuka jeste , da se definiše evakuaciona zona kao naprimjer planina konjuh za organizirani redovni dnevni besplatni prevoz građana autobusima tokom zimskih dana iz navedenih gradova uz podršku nadležnih ministarstava i gradova Tuzle i Živinica”, kažu iz Ekološkog saveza “Eko zeleni”.

 

Kako se navodi, time bi građani zdravstveno i materijalno najugroženiji mogli sedmično nekoliko dana izaći van svojih zrakom ugroženih gradskih sredina do planine i tako bi im značajno zaštitili zdravlje.

 

“Besplatnim prevozom starih i djece iz zrakom zagađenih gradova bi pokazali da se brinemo o zdravlju građana i potvrdili bi savjete stručnjaka i nadležnih za pitanja okoliša”, zaključuju iz saveza.

 

Svakako, prijedlog ne mora biti ograničen na Tuzlu i Živinice, a ideja posebno ne bi trebala izbjeći glavni grad. Podsjetimo, rezultati monitoringa zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo zahtijevaju zadržavanje epizode “Uzbuna”, koju je Vlada Kantona proglasila prije dva dana.