Naslovna Istaknuto Tuzlanski kanton bez “lock downa”!

Tuzlanski kanton bez “lock downa”!

Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona u kontinuiranom je zasjedanju i prati epidemilošku situaciju na TK. Obzirom na konstantno povećanje broja zaraženih Korona virusom zanimalo nas je da li će Krizni štab uvesti neke nove mjere, kao što to rade drugi kantoni u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona je pri proglašenju globalne epidemije Korona virusa, donio Krizni plan za TK, koji podrazumjeva korake koje treba poduzeti ukoliko dođe do enormnog broja novozaraženih. Jedna od aktivnosti na kojoj se sada aktivno radi je kontrola rada zdravstvenih ustanova na TK, osiguranje dovoljnog broja bolničkih ležajeva, nabavke neophodnih medicinskih sredstava za tretman kovid pozitivnih pacijenata.

U ovom se trenutku ne razmišlja o scenariju koji podrazumjeva lock down, jer bi posljedice toga bile vrlo teške, prije svega po ekomoniju i privredu.
– Tako da je upravo to razlog zbog kojeg mi još uvijek ne pribjegavamo tom lock downu. A evo opet apelujem da građani nose maske i održavaju distancu, higijenu – kazala je Ministrica zwdravsta TK Dr. Dajana  Čolić.