Naslovna AKTUELNO Tuzlanski kanton danas dobija vakcine, upitna vakcinacija bez garancija da će biti...

Tuzlanski kanton danas dobija vakcine, upitna vakcinacija bez garancija da će biti omogućena i revakcinacija


“Ako danas krenemo sa vakcinacijom, mi u roku od četiri do šest sedmica, a optimalno nakon 12 sedmica moramo uraditi i revakcinaciju, a mi ne možemo garantirati ljudima da ćemo ih revakcinacinisati u predviđenom roku istim vakcinama AstraZeneca. Ja sam tražio pisanu garanciju”, kazao je direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović u utorak.

 

Vakcine koje je Bosna i Hercegovina dobila od Republike Srbije sutra bi treble doći i u Tuzlanski kanton. Prema ranijem dogovoru, ovaj kanton će dobiti oko hiljadu doza vakcina proizvođača AstraZeneca. Međutim, još uvijek nije poznato ko će ovim vakcinama biti vakcinisan, pogotovo zbog činjenice što je krajnji rok važenja vakcina 29. mart.

 

Kako je kazao direktor tuzlanskog Univerzitetskog kliničkog centra Vahid Jusufović, bilo je govora da ove vakcine dobiju dijelom i zaposlenici UKC-a, međutim, malo je vjerovatno da će se to desiti.

 

“Ako sutra krenemo sa vakcinacijom, mi u roku od četiri do šest sedmica, a optimalno nakon 12 sedmica moramo uraditi i revakcinaciju, a mi ne možemo garantirati ljudima da ćemo ih revakcinacinisati u predviđenom roku istim vakcinama AstraZeneca. Ja sam tražio pisanu garanciju da će doći ista vrsta vakcina u predviđenom roku da bismo počeli sa vakcinacijom”, kazao je Jusufović.

Dok ta garancija ne dođe, Jusufović je predložio na Kriznom štabu Ministarstva zdravstva TK da se ne započinje vakcinacija u zdravstvenim ustanovama.