Naslovna AKTUELNO U Babicama rade na stvaranju boljih uslova za život, ali mladi pokazuju...

U Babicama rade na stvaranju boljih uslova za život, ali mladi pokazuju sve manje interesovanja za to (VIDEO)U mjesnoj zajednici Babice živi oko 1.100 mještana u oko 400 domaćinstava. Kao i u drugim mjesnim zajednicama, i ovom kraju, tokom  posljedne dvije godine, odselio  je veliki broj mladih ljudi.

 

U Babicama imaju područnu osnovnu školu do četiri razreda i trenutno je pohađa 25 učenika, dok ostali učenici od 4. do 9, razreda, nastavu pohađaju u OŠ “Prokosovići”. Na objektu ove područne škole neophodno je uraditi sanaciju krova, zamijeniti stolariju, instalacije i drugo. Već je urađen projekat za utopljavanje objekta, no nije odobren od strane resornog ministarstva.

 

Određenih problema ima kada je u pitanju vodosnabdijevanje, ali se radi na rješavanju. U ovoj godini urađen je projekat za saniranje sekundarne mreže, što je prioritet u radu Vijeća MZ Babice.

 

Na području Babica u pojedinim zaseocima, kada je u pitanju putna infrastruktura preostalo je još oko 30 posto da bi cijelo mjesto bilo asvaltirano. Prema mjesnom mezarju urađeno je 100 metara novog asfalta. U ovoj godini je postavljeno i 17 stubova ulične rasvjete, a preostalo je još oko 20 posto da bi se kompletno naselje pokrilo uličnom rasvjetom.

 

Jedan od problema sa kojima se sureću mještani ovoga kraja je putna komunikacija od Babica prema Orahovici. Kako ističu, saobraćajnih znakova nema, putokaza također, a posebno strahuju za djecu vozila na ovoj dionici saobraćaju velikom brzinom. Poseban problem su teretna vozila šumskih preduzeća, koji svakodnevno saobraćaju na dionici puta Babice – Orahovica.

 

Vijeće mjesne zajednice Babice ima dobru saradnju sa lokalnim fudbalskim klubom, koji su u predhodnom periodu radili na uređenju klupskih prostorija. Posebno su aktivni stariji mještani, odnosno članovi  IG Aktivno starenje. Okupljaju se jednom sedmično, prije svega zbog druženja, ali i zajedno rade na uređenju svoga mjesta, kako bi stvorili što bolje i kvalitetnije uslove za život svih mještana. Iako imaju registrovano udruženje mladih, već duži period nemaju aktivnosti jer ga nema ko da vodi.

 

 

Kako žive mještani Babica saznajte u video prilogu Sabine Džibrić.

 

(RTV Lukavac)