Naslovna AKTUELNO U Babicama se realizuje niz aktivnosti koje imaju za cilj stvaranje ljepšeg...

U Babicama se realizuje niz aktivnosti koje imaju za cilj stvaranje ljepšeg ambijenta za život (VIDEO)


Nakon isteka zakonskog roka predviđenog za formiranje vijeća mjesnih zajednica, a kojeg je CIK odredio do 13. februara, na području općine Lukavac ovu obavezu ispoštovalo je većina mjesnih zajednica, među kojima su i Babice.

 

U narednom periodu novoimenovano Vijeće MZ Babice bavit će se aktuelnom problematikom svoje lokalne zajednice, a to je prije svega vodosnabdijevanje.

 

U planu je i da se izvrši asfaltiranje na nekoliko lokacija u dužini 400 do 500 metara u zaseoku Alići, kao i u centralnom dijelu naselja, a prioritet će biti i postavljanje rasvjete na nekoliko lokacija.

 

U mjesnoj zajednici Babice živi oko 1.100  mještana u oko 400 domaćinstava. Kao i većina naselja u BiH i Babice su pogođene odlaskom velijkog broja mladih ljudi. Oni koji su ostali društveni život su unaprijedili djelujući kroz nekoliko udruženja.

 

Kada je u pitanju FK Babice mjesne vlasti su, u saranji sa Općinom Lukavac, u predhodnom periodu radili na uređenju prostorija kluba, a ti radovi bit će nastavljeni i narednih dana za što je obezbijeđen i građevinski materijal.

Djelovanje IG Aktivno starenje Babice u ovom naselju također ima posebnu važnost, obzirom na nesebičan angažman svih članova udruženja, koji zajedno rade na uređenju svoga mjesta i stvaranju što boljih  i kvalitetnijih uslova za život.

 

Dobar primjer zajedničkog djelovanja svakako je pokazalo i Vijeće roditelja Područne škole Babice, koje je uz pomoć resornog ministarstva, ali najvećim dijelom roditelja, mještana i lokalnih privrednika nedavno izvršilo potpunu rekonstrukciju krova na mjesnoj školi i uređenje unutrašnjih prostorija, te pokazalo da se zajedničkim snagama puno toga može učiniti za zajednicu.

 

U narednom periodu radit će se i na adaptaciji i uređenju Doma kulture Babice koji je centar svih društvenih zbivanja u ovom mjestu.

 

Priču iz Babice nam u video prilogu donosi Suada Imamović:

 

 

 

 

(RTV Lukavac)