Naslovna AKTUELNO U BiH ponovo poskupljuju naftni derivati

U BiH ponovo poskupljuju naftni derivatiIako je u proteklih nekoliko sedmica došlo do pada cijena na bh. benzinskim pumpama, takav trend se nije dugo zadržao, već je u danima iza nas zabilježeno novo poskupljenje naftnih derivata.

 

Podaci Vanjskotrgovinske komore BiH pokazuju da smo prošle sedmice, u prosjeku, benzin 95 plaćali 2,26 KM, dok je 98 bio deset feninga skuplja, a dizel 2,31 KM po litru.

 

Prošlonedjeljni cjenovnici znatno su papreniji u odnosu na sedmicu ranije, kada smo benzin 95 plaćali 2,16, 98 je koštao 2,31 KM, a dizel 2,26 KM.

 

U FBiH je, kako nam je potvrđeno iz Federalnog ministarstva trgovine, dizel jučer koštao 2,33 KM, a za BMB 95 je bilo potrebno izdvojiti 2,31 KM/l.

 

Kada je riječ o RS, prometnici kažu da precizne podatke nemaju, te da sve zavisi od prodajnog mjesta i niza drugih faktora. Naftni prometnici ističu da je, kada je riječ o narednom periodu, nezahvalno prognozirati trendove u cijenama.

 

Razloga za optimizam nemamo jer su agencije juče javile da su cijene nafte i na svjetskom tržištu u porastu, nakon što je iz Organizacije zemalja proizvođača i izvoznika nafte (OPEC) sugerisano da će zadržati mjeru smanjenja proizvodnje, koja je doprinijela da ove godine cijene dostignu više nivoe.

 

U Londonu je cijena sirove nafte brent iz Sjevernog mora porasla za 90 centi, ili 1,3 odsto, i sada je 73,11 dolara po barelu.

 

U Njujorku je cijena barela svijetle sirove nafte veća za 71 cent, ili za 1,1 posto, i iznosi 63,47 dolara.