Naslovna AKTUELNO U BiH zabilježen porast broja prijavljenih slučajeva nasilja u porodici

U BiH zabilježen porast broja prijavljenih slučajeva nasilja u porodici

Izolacija, društveno distanciranje, ograničavanje kretanja i razne druge restriktivne mjere stvaraju plodno tlo za porodično nasilje. Dodatni problem predstavlja to što mnoge žrtve žive u tek nekoliko kvadrata, pa nisu u mogućnosti ni taj poziv za pomoć da obave.


Organizacije koje održavaju SOS linije za pomoć žrtvama porodičnog nasilja navode da je broj poziva dramatično porastao. Tako je na SOS broj 1264 u Republici Srpskoj upućeno 140 poziva u aprilu što je za 30 posto više u odnosu na isti period lani.

Ni na području Federacije BiH situacija nije ništa bolja. Mubera Hodžić-Lemeš, menadžerica Sigurne kuće u Sarajevu navodi kako je, nažalost, broj poziva na SOS telefon 1265 u FBiH trostruko porastao u aprilu u odnosu na mart.

“Obzirom da je situacija s koronavirusom u martu tek bila na svom početku, slučajevi nasilja nad ženama nisu bili toliko primjetni ni prijavljivani. U aprilu smo već uveliko bili u izolaciji, žrtve su bile zatvorene s nasilnicima. Mnoge nisu znale šta dalje, šta da učine. Mnoge, nažalost, nisu imale hrabrosti ni prijaviti nasilje”, pojasnila je ona.

Ministarstvu unutrašnjih poslova RS u prva tri mjeseca 2020. prijavljeno je 259 slučajeva nasilja u porodici.

“Nasilje u porodici je počinilo 268 osoba nad 314 žrtava. Prema vrsti porodičnog nasilja, učinioci su nad žrtvama najčešće vršili fizičko nasilje (142 slučaj), potom psihičko nasilje (109 slučajeva), zatim ugrožavali spokojstvo (22 slučaja), ekonomsko nasilje (3 slučaja). Za prvih pet dana maja ove godine, policijski službenici su registrovali osam krivičnih djela nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici, kao i tri prekršaja po Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici”, navode iz MUP-a RS.


Što se tiče FBiH, tokom marta zabilježeno je 50 krivična djela protiv braka, porodice i mladeži na osnovu kojih je 50 osoba prijavljeno, dok su 24 uhapšene. Najviše krivičnih djela je zabilježeno iz člana 222. nasilje u porodici i to 47, a za koje je prijavljeno 46 osoba, od kojih su 24 uhapšene.

U Brčkom je situacija daleko bolja. Policija Brčko distrikta u periodu od 1. marta do 30. aprila evidentirala je jednu prijavu zbog nasilja u porodici, u vezi čega je Tužilaštvu Brčko distrikta BiH uputila izvještaj protiv jedne osobe zbog osnova sumnje da je počinio ovo krivično djelo.

“U istom vremenskom periodu 2019. godine, Policija Brčko distrikta BiH evidentirala je pet prijava krivičnog djela nasilje u porodici”, napominju iz brčanske policije.

Pozivi na SOS telefonske linije su besplatni i povjerljivi. SOS telefonska linija daje savjete, informacije te upućuje na službe za podršku porodici, savjetovališta, policiju, pravnike i bolnice širom BiH za osobe koji dožive ili su doživjeli nasilje u porodici.