Naslovna AKTUELNO U BiH zvanično zabranjen ulazak strancima iz najrizičnijih zemalja

U BiH zvanično zabranjen ulazak strancima iz najrizičnijih zemalja

Iz Granične policije BiH upućena je naredba svim terenskim uredima na graničnim prijelazima naše države da se zabrani ulazak osobama koje dolaze iz Italije, Irana, Južne Koreje i pojedinih dijelova Kine, tačnije provincije Hubei i grada Wuhana.

Kada je riječ o državljanima BiH koji se vraćaju u BiH iz neke od tih zemalja primjenjuje se ustaljena procedura, tako što te osobe na granici popune upitnik i idu u obaveznu samoizolaciju 14 dana.

 

Odluka je odmah stupila na snagu nakon što je direktor Granične policije BiH Zoran Galić sinoć primio službeni zahtjev ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da postupi u skladu sa ovlastima.

Ranije je ministar Radončić za takvu odluku dobio punu podršku predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije, ali i entitetskih premijera Fadila Novalića i Radovana Viškovića.

U BiH je do sada potvrđeno sedam slučajeva zaraze koronavirusom. Četvero u Banjoj Luci i troje u Zenici. Svi zaraženi se dovode u vezu s Italijom, odnosno većina ih je boravila u Italiji.

U međuvremenu je u Republici Srpskoj donesena odluka o obustavi nastave u školama i fakultetima na 21 dan i zabranjena su sva javna okupljanja. U Kantonu Sarajevu su također poduzete određene mjere prevencije pa su zabranjena okupljanja sa više od 250 osoba.