Naslovna AKTUELNO U Devetaku se obilježava godišnjica oslobađanja Trepala i Skresaca + VIDEO

U Devetaku se obilježava godišnjica oslobađanja Trepala i Skresaca + VIDEO

Na današnji dan 1995. godine oslobođena je kota Trepale – Skresci, što je bio uvod u oslobađanje Ozrena.

 

Prigodnim sadržajima, ali i evociranjem uspomena na te herojske dane, u Devetaku se obilježava godišnjica ove velike i značajne pobjede.


 

Abid Mahmutović bio je ratni komandant 2. bataljona 117./223. brigade, te je tada, a i sada bio izuzetno svjestan važnosti koju ova kota ima za Devetak i dalji tok ratovanja na teritoriji općine Lukavac.

 

„ Što se tiče 28. maja 1995. godine, mi svi znamo, a  23 godine su protekle od tada, da je to datum koji će zlatnim slovima biti upisan u istoriju Armije Republike BiH, barem na ovim našim prostorima. Na današnji da je, sadejstvom snaga 222. Oslobodilačke brigade i 223. Brdske brigade ostvarena jedna izvanredna vojnička pobjeda na ovom prostoru, oslobođena je kota Trepale, oslobođeni su Skresci i jedan dio Milina Sela i mač nad vratom mjesne zajednice Devetak je u tom danu skinut. Samim tim i najveći značaj  ta pobjeda i ima iz razloga što je tom pobjedom neprijateljska vojska skinuta sa dominantnog objekta iznad Devetaka“, rekao je za portal rtvlukavac.ba Abid Mahmutović, predsjednik Vijeća MZ Devetak.

 

MZ Devetak će ovim povodom, u saradnji sa udruženjima iz Devetaka,  organizovati vjerske, kulturne, zabavne i sportske manifestacije.

 

(RTV Lukavac)