Naslovna AKTUELNO U FBiH spremni za nastavak Premijer lige u junu, RS koči uprkos...

U FBiH spremni za nastavak Premijer lige u junu, RS koči uprkos stabilnoj situaciji

“Poznato je da smo mi u Federaciji BiH omogućili trenažne procese sportskim klubovima. Što se nas tiče, vrlo brzo bi moglo početi i prvenstvo koje bi se igralo isključivo bez gledatelja. Ponavljam, trenažni proces je omogućen i u skorom, kratkoročnom periodu, da kažem u šestom mjesecu moglo bi početi i prvenstvo. Naravno, ako epidemiološka situacija ostane stabilna”, rekao je Čerkez.

Za razliku od Federacije BiH, istog mišljenja nisu njihove kolege iz Republike Srpske, iako svakodnevno opada broj novozaraženih u ovom entitetu. Tako je za danas zabilježeno samo 12 novih slučajeva koronavirusa.

 

 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić prošle sedmice je najavio da će danas početi treninzi profesionalnih sportista i individualni sportovi, dok se profesionalnom nastavku sportskih aktivnosti ne razmišlja prije 1. jula.

 

 

Stav Nogometnog saveza BiH s posljednjih sastanaka je da prvenstvo počne u junu, što će prema trenutnom stanju biti odobreno od FBiH, ali ne i od RS-a.

 

 

Međutim, nada za nastavak Premijer lige BiH još postoji budući da nadležno ministarstvo iz RS-a može promijeniti svoju odluku, dok postoje i određene informacije kako bi i UEFA mogla pomjeriti rokove za završetak sezone.

Podsjetimo, konačan nacrt plana eventualnog nastavka prvenstva savez će morati dostaviti UEFA-i do kraja ove sedmice.