Naslovna AKTUELNO U Federaciji 248 osoba u izolaciji i jedna oboljela

U Federaciji 248 osoba u izolaciji i jedna oboljela

Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je u vezi s pacijenticom iz Zenice, kojoj je sinoć potvrđen koronavirus, da se radi o osobi koja je rođena 1969. godine. Iz Italije, tačnije Lombardije, se vratila 5. marta.

– Po povratku se prijavila nadležnoj ustanovi. Bila je u samoizolaciji. Sada je u izolatoriju u Kantonalnoj bolnici Zenica, nema temperaturu. Sa njom su došla još dva člana porodice, oni su u izolaciji. Trenutno je u izolaciji 248 osoba u FBiH – rekao je Mandić.

 


Ministar je napomenuo i to da se protiv osoba koje se ne budu pridržavale propisanih mjera može pokrenuti prekršajni ili krivični postupak. Kazne su od 100 do 2.000 KM, podsjetio je. To podrazumijeva da se građani koji su došli iz rizičnih područja moraju javiti nadležnim zdravstvenim službama te da se moraju pridržavati uputa.

 

Mirza Palo iz Ureda Svjetske zdravstvene organicacije u BiH, kazao je da će naša zemlja uskoro dobiti prvi kontingent pomoći u opremi za zdravstvene radnike. Također, uskoro bismo od Svjetske zdravstvene organizacije trebali dobiti dodatnih 1.000 testova za koronavirus.

 

Prema ocjeni ministra Mandića, za očekivati je veći broj oboljelih u BiH u narednim danima. On je također ocijenio da su zdravstvene ustanove do sada dobro reagirale na ovu situaciju.