Naslovna AKTUELNO U Federaciji BiH 11 novozaraženih

U Federaciji BiH 11 novozaraženih

Saopćeno je kako je u posljednja 24 sata testirano 706 osoba, a kod 11 je potvrđen koronavirus. Pozitivni slučajevi dolaze iz Maglaja, Travnika, Viteza i Hadžića. U Federaciji BiG do sada je testirano ukupno 21.177 osoba, virus je potvrđen kod 964 osobe, 40 su na bolničkom liječenju, dvije na respiratoru. Zabilježeno je 530 oporavljenih, a 401 se još uvijek vodi kao aktivan slučaj.

U posljednjih 24 sata zabilježen je i jedan smrtni slučaj, muškarac 1963. godišta iz Čapljine.

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kazao je da se nastavlja pozitivan trend razvoja pandemije u ovom bh. entitetu.

“Nadzor granica je jedna od najsnažnijih protuepidemijskih mjera, one daju određene rezultate i prema njima svi naši građani kad se vraćaju iz inostranstva moraju provesti 14 dana u karantinu. O ovoj mjeri se još ne razmišlja u vidu njenog ukidanja”, odgovorio je Pehar na jedno novinarsko pitanje o tome kako omogućiti našim građanima iz inostranstva da dođu u domovinu.

Pojasnio je da je period od 14 dana samoizolacije nije proizvoljno uzeto, da je to preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Na pitanje novinara oko podjele medicinske opreme Pehar je kazao da se ona radila bolnicama prema ključu gravitiranja stanovništva prema svakoj instituciji pojedinačno.