Naslovna AKTUELNO U Federaciji BiH poskupile vakcine protiv gripe

U Federaciji BiH poskupile vakcine protiv gripe

U Republici Srpskoj je početkom ove sedmice počela vakcinacija protiv sezonske gripe. U Federaciji Bosne i Hercegovine je trebalo da počne sredinom novembra, međutim još uvijek se čeka na komercijalne vakcine.

 

  

 

 

Nabavka vakcina protiv sezonske gripe je u nadležnosti kantona, a nabavljaju se u skladu sa potrebama i mogućnostima. Nabavljač je ove godine kao i prethodnih kompanija Pharma Maac.

 

 

 

 

 

Iz ove kompanije su nam kazali da im je stigao prvi kontigent koji su podijelili zdravstvenim ustanovama i u nekoliko apoteka, a da bi sljedeća isporuka trebalo da stigne u narednoj sedmici. Inače, preporučuje se da je najbolje vrijeme za vakcinisanje protiv gripe upravo novembar.

 

 

 

 

 

Službeno još uvijek nisu odgovorili na pitanje o cijeni i tačnoj količini vakcine koja je stigla, no iz Javne ustanove Apoteke Sarajevo su nam kazali da imaju nekoliko vakcina i da je njihova cijena 24,20KM. Prošle godine ove vakcine su koštale 22KM.

 

 

 

 

 

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je nabavio 9.400 vakcina protiv sezonske gripe, a zbog potražnje na tržištu došlo je do poskupljenja vakcina u odnosu u odnosu na prošlogodišnje cijene za otprilike 25 posto, rekli su iz Zavoda.

 

 

 

 

 

Svake godine, kantonalni zavodi za javno zdravstvo nabavljaju između 30.000 i 40.000 doza vakcina protiv sezonske gripe, a ove godine je zbog epidemiološke situacije i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH naručio dodatne doze za vakcinaciju zdravstvenih radnika.

 

 

 

 

 

Vakcina koja će biti dostupna stanovništvu Federacije BiH je VaxigripTetra, proizvođača Sanofi Pasteur, Francuska.

 

 

 

 

 

U Republici Srpskoj je nabavljeno 20.000 besplatnih doza i 5.000 za komercijalnu upotrebu, a cijena im je 26 KM.U Brčko distriktu je cijena vakcine 25KM i moguće je vakcinisati se već sedam dana.

 

 

 

 

 

Prioritet u vakcinisanju su svakako rizične skupine, odnosno osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici i zdravstveni radnici i to su skupine stanovništva koje imaju pravo na besplatnu vakcinu.