Naslovna AKTUELNO U Federaciji BiH zaposleno 510.004 osoba

U Federaciji BiH zaposleno 510.004 osoba

Prema podacima Porezne uprave FBiH, ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH na dan 28. aprila 2020. po prebivalištu osiguranika iznosi 510.004, dok po sjedištu poslodavca ukupan broj zaposlenih iznosi 510.303.

 

Iz Uprave ističu da su objavljeni podaci o zaposlenim osobama kreirani na osnovu obrazaca koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima.

 

– Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada zasnovana je na proceduri generiranja i vrsti podataka. Naime, broj zaposlenih se bazira na prebivalištu zaposlenika (JMBG) bez obzira na to gdje je osoba zaposlena (u općini prebivališta ili drugoj općini ili u istom kantonu ili drugom kantonu), a broj zaposlenih prema mjestu rada, odnosno prema mjestu poslodavca (JIB-a), generiran je prema broju zaposlenih kod obveznika uplate doprinosa bez obzira na to radi li se o punom ili nepunom radnom vremenu ili gdje uposlenik ima prebivalište (može biti iz općine gdje je zaposlen, ali može biti iz druge općine ili drugog kantona) tako da je razlika u broju za onu vrijednost koja odgovara broju osoba koje imaju dva ili više radnih mjesta s nepunim radnim vremenom – saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.