Naslovna AKTUELNO U Federaciji zabilježeno 11 smrtnih slučajeva od gripe

U Federaciji zabilježeno 11 smrtnih slučajeva od gripe


U Federaciji BiH i dalje se bilježi srednja aktivnost bolesti sličnih gripi, uz smanjenje aktivnosti u odnosu na prethodni tjedan. Oboljeli se registriraju u svim kantonima u Federaciji BiH.

 

U Referalnoj laboratoriji za gripu do sada su testirana 323 uzorka, od kojih je 125 (38,7%) pozitivno na virus gripe tip A, i to 69 uzoraka na podtip A(H3N2) i 56 uzorka na podtip A(H1N1)pdm09.

 

Do sada je prijavljeno ukupno 108 SARI slučajeva pozitivnih na virus gripe, hospitaliziranih na sedam klinika u Federaciji BiH. SARI slučajevi pozitivni na virus gripe prisutni su u svim dobnim skupinama, najviše u skupini 25-64 i 65+.

 

Od početka sezone, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je jedanaest smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđen virus gripe tip A. Kod tri pacijenta izoliran je podtip A(H3), kod četiri pacijenta podtip A(H1N1)pdm09, dok kod četiri pacijenta nije urađena subtipizacija. Riječ je o pacijentima sa popratnim hroničnim oboljenjima. Četiri slučaja registrirana su u Kantonu Sarajevo, pet u Tuzlanskom i dva slučaja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.