Naslovna Istaknuto U Hrvatskoj i Sloveniji od danas na snazi nove epidemiološke mjere

U Hrvatskoj i Sloveniji od danas na snazi nove epidemiološke mjereS obzirom na veliki broj novozaraženih, danas su na snagu stupile nove epidemiološke mjere u Hrvatskoj kojima se dodatno ograničavaju okupljanja, a najavljena je i intenzivnija kontrola ugostiteljskih objekata.

 

Prema novoj odluci Nacionalnog štaba civilne zaštite, zabranjena su javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba (dosad 100), a ona s covid potvrdama i uz saglasnost lokalnih štabova ograničavaju se na 200 osoba.

 

U zatvorenim prostorima zabranjuju se javna okupljanja s više od 25 osoba (dosad 50), a ona uz covid potvrde ograničavaju se na 100 osoba.

 

Nove mjere nastupaju i za privatna okupljanja pa je tako na njima moguće prisustvo 20 osoba (dosad 30), a od toga su izuzeta okupljanja gdje svi imaju covid potvrde, a u tom će slučaju na privatnom okupljanju moći biti prisutno 50 osoba.

 

Nisu uvedene promjene u radu ugostiteljskih objekata, ali će se intenzivnije kontrolisati ograničenja broja gostiju, održavanje fizičkog razmaka od 1,5 metra i korištenje maski dok se ne sjedi za stolom te prozračivanje i čišćenje prostorija.

 

Od danas je ograničen i broj gledalaca na sportskim takmičenjima pa će tako na zatvorenom moći biti popunjeno najviše 20 posto pojedine tribine, a na otvorenom do 40 posto tribine.

 

Građani obavezno moraju koristiti maske na vjerskim obredima i umjetničkim programima, kino projekcijama i izložbama te na sjednicama predstavničkih tijela bez obzira na posjedovanje covid potvrde.

 

Također, uvedena je obaveza poslodavaca da organiziraju rad od kuće kad god je to moguće.

 

Procjenjuje se da će novi val napraviti dodatan pritisak na zdravstveni sistem, a posebno u Dalmaciji.

 

Nove mjere su i u Sloveniji gdje je ovih dana registrovan povećan broj oboljelih.

Uz nagli porast broja infekcija, pojedinci će sada biti u karantinu sedam dana nakon kontakta sa visokim rizikom. Nakon sedam dana karantin će biti završen bez PCR testiranja, jer je period inkubacije za infekciju omikronom varijantom sedam dana ili manje u 94,6 posto slučajeva, navode epidemiolozi. Svrha skraćivanja karantina nakon kontakta visokog rizika je prvenstveno ublažavanje manjka kadrova koji nastaju u preduzećima i ustanovama zbog velikog udjela zaposlenih koji su zaraženi ili poslani u karantin.

 

Od sada su se promijenjeni uslovi za ulazak u Sloveniju bez karantina. PCR test ne smije biti stariji od 48 sati, a brzi antigen test ne smije biti stariji od 24 sata. Smanjenje karantina sa deset na sedam dana odnosi se i na one koji će tamo biti upućeni po dolasku u zemlju.

 

Uvedena je i odredba prema kojoj mjesta za stajanje moraju biti označena u autobusima i vozovima.

 

Naime, na snagu su stupile i promjene u javnom prevozu putnika. U slučaju redovnih, stalnih vanrednih i povremenih prevoza, broj putnika je ograničen na broj prijavljenih putnika u vozilu, umanjen za sjedišta desno od vozača i neposredno iza njega.

 

Također, autobuska stajališta mogu se koristiti i na redovnim gradskim autobusima, ali razmak između putnika na stajalištima mora biti najmanje jedan metar, osim između lica iz zajedničkog domaćinstva. Stalci moraju biti na odgovarajući način označeni.

 

I u vozovima je broj putnika ograničen na broj sjedišta, a u slučaju stajaćih mjesta potrebno je obezbijediti oznake i razmak od jednog metra. U javnom putničkom prijevozu, PCT uvjet mora i dalje biti ispunjen i mora se koristiti zaštitna maska.