Naslovna AKTUELNO U Hrvatskoj počinje popuštanje mjera

U Hrvatskoj počinje popuštanje mjera


Premijer Hrvatske Andrej Plenković je  izjavio kako je vlada u ovoj fazi odlučila dopustiti kafićima prodaju “kafe za van”, otvaranje fitness centara, teretana i kladionica.

Pored toga, Plenković je najavio kako će se od ponedjeljka omogućiti nastava u školama za strane jezike, kao i u radionicama.

“Što se tiče mjera, mi smo proteklih dana pratili razvoj epidemiološke situacije. Nakon konsultacija s Kriznim štabom smatramo da možemo donijeti nekoliko mjera koje će biti određeni signal relaksiranja, ali uz veliku dozu opreza”, rekao je Plenković.

Također, Plenković je najavio kako će nakon popuštanja mjera nastaviti pratiti situaciju te da će naredne odluke biti donesene 1. marta.

“Nastavit ćemo praćenje epidemiološke situacije. Iduća analiza će biti 1. marta. Vidjet ćemo šta će se dešavati s dinamikom kretanja broja novozaraženih i na osnovu toga ćemo donositi odluke koje su u funkciji zaštite zdravlja građana”, izjavio je premijer Hrvatske.

Pored popuštanja epidemioloških mjera, premijer Hrvatske govorio je o ekonomskoj situaciji, ali i o nabavci vakcina. S obzirom na to da se u posljednjih nekoliko dana u Hrvatskoj podiglo dosta prašine u vezi s vakcinacijom starijeg stanovništva AstraZenecinom vakcinom, Plenković je izjavio kako su sve vakcine 100 posto učinkovite protiv virusa.

“Važna poruka javnosti i građanima starije dobi je da su sve tri
vakcine – Pfizerova, Modernina i AstraZenecina 100 posto učinkovite protiv onoga što je najbitnije, smrtnog ishoda, situacije u kojoj možete biti na respiratoru i težih simptoma” kazao je hrvatski premijer.