Naslovna AKTUELNO U Hrvatsku će uskoro stići prve doze vakcina protiv majmunskih boginja

U Hrvatsku će uskoro stići prve doze vakcina protiv majmunskih boginja

U susjednoj Hrvatskoj do sada je potvrđeno 10 slučajeva majmunskih boginja kod pacijenata u dobi između 30 i 50 godina. Evropska komisija već je krenula u nabavku vakcina od kojih će dio biti isporučen Hrvatskoj u narednim sedmicama.

Tu informaciju potvrdila je za Hinu epidemiologinja Gorana Petrović koja očekuje da će u Hrvatsku stići prve doze cjepiva protiv majmunskih boginja.

Za sada je poznato da su dvojica oboljelih zaražena u inostranstvu, dok se za ostale zaražene podaci i dalje prikupljaju.


Svaka država EU donijet će svoj plan imunizacije protiv majmunskih boginja, a Evropska komisija je već krenula u nabavku vakcina. Ove godine na evropskom kontinentu zabilježeni su brojni slučajevi zaraze.

Petrović je napomenula da majmunske boginje nisu klasična spolno prenosiva bolest, ali da je poznato kako se mogu prenijeti bliskim fizičkim kontaktom.

Najavila je kako će se u Hrvatskoj vakcinisati osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženim osobama, unutar 4 do 14 dana od izloženosti zarazi.