Naslovna AKTUELNO U izolaciji 64 rudara Rudnika Šikulje u Lukavcu

U izolaciji 64 rudara Rudnika Šikulje u Lukavcu

Grupa od 64 rudara iz Površinskog kopa Rudnika lignita Šikulje u Lukavcu trenutno se nalazi u izolaciji jer su imali kontakt s komoratom kojem je potvrđena zaraza koronavirsom. Kako saznajemo, proizvodni proces je ugrožen na ovom kopu.

 

 

Površinski kop Šikulje pripada Rudnicima Kreka, a kako nam je potvrđeno iz Sindikalne organizacije, na SARS-CoV-2 pozitivan je rudar iz Srebrenika koji pripada klasteru u ovom gradu. Riječ je o asimptomatskom slučaju, a pretpostavlja se da je inficiran posredstvom kontakta s članovima porodice.

 

 

 

Predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika Kreka Zuhdija Tokić je kazao da se u izolaciji trenutno nalaze 64 rudara spomenutog površinskog kopa koji su bili u kontaktu sa zaraženim komoratom.

 

 

 

“Ovdje je problem što su u pitanju ljudi iz Srebrenika, Lukavca i Tuzle koji su putovali autobusom na posao. Uputili smo zahtjev nadležnim epidemiološkim službama kako bi im se uzeli uzorci, što je učinjeno dosad u Lukavcu i Srebreniku te čekamo rezultate”, naveo je Tokić.

 

 

 

Tokić je istakao da je zbog novonastale situacije ugrožena proizvodnja u Površinskom kopu Šikulje jer je riječ o radnicima koji su direktno uključeni u proizvodnom procesu.

 

 

 

Tokić nam je potvrdio da je infekcija koronavirusom potvrđena i kod rudara iz površinskog kopa Rudnika Dubrave i on je vezan za klaster Živinice – Suha. Prema Tokićevim riječima, ovdje je olakšavajuća okolnost jer se rudar od ranije nalazi na bolovanju tako da ostali komorati nisu ugroženi.

 

 

 

Tokić navodi da je pogoršanju epidemiološke situacije doprinijelo ukidanje stanja prirodne nesreće u FBiH. Do tada su, kako navodi, u rudnicima imali potpuno kontrolisanu situaciju i izvođenje radova.

 

 

 

“Mjere su se primjenjivale u skladu s aktuelnom situacijom, poput korištenja zaštitne maske, dezinfekcionih sredstava i održavanja distance, međutim poznato je da posao rudaru ne dozvoljava poštovanje svih mjera u svakom segmentu. Ukidanjem mjera imamo dva slučaja i stanje koje je prilično zabrijavajuće”, naveo je Tokić.

 

 

 

Predsjednik Sindikalne organizacije Kreke je naveo da zasad nisu ugrožene plaće rudarima, ali bi do toga moglo doći znatnijim usložnjavanjem epidemiološke situacije i većim prodorom virusa u rudnička okna.