Naslovna AKTUELNO U januaru porasle proizvođačke cijene

U januaru porasle proizvođačke cijene


Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u januaru veće su za 0,3 posto nego u prethodnom mjesecu, te za 0,1 posto u odnosu na januar prošle godine, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

 

U januaru, u poređenju sa prethodnim mjesecom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu zabilježile su rast od 0,1 posto, ali su za isto toliko niže u odnosu na januar prošle godine.

 

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na stranom tržištu u januaru zabilježile su rast od 0,6 posto u odnosu na decembar lani, te povećanje od 0,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

 

U januaru, u poređenju sa prethodnim mjesecom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u intermedijarnim proizvodima za 0,8 posto, te trajnim proizvodima za 0,1 posto, dok je pad zabilježen u energiji za 0,2 posto i kapitalnim proizvodima za jedan posto.

 

Proizvođačke cijene u januaru ove, u odnosu na isti mjesec 2020. godine, veće su u intermedijarnim proizvodima za jedan posto i trajnim potrošačkim dobrima za 0,6 posto, dok je pad zabilježen u energiji za 0,6 posto, kapitalnim proizvodima za 0,3 posto i netrajnim proizvodima za 1,4 posto.