Naslovna AKTUELNO U Klubu „Plaža“, prema inspekcijskom nadzoru, kršene epidemiološke mjere, radnici nisu osigurani,...

U Klubu „Plaža“, prema inspekcijskom nadzoru, kršene epidemiološke mjere, radnici nisu osigurani, računi nisu izdavani…

Akcijom inspektora u petak uvečer prekinut je koncert folk pjevača Amara Jašarspahića Gileta za vrijeme kojeg su se u Klubu Plaža jezera Modrac u Lukavcu kršile epidemiološke mjere.

 

 


 

 

 

U Klubu Plaža jezera Modrac u Lukavcu u petak uvečer organiziran je koncert za vrijeme kojeg su kršene epidemiološke mjere u cilju suzbijanja širenja zaraze koronavirusom.

 

 

 

 

 

Kako je zvanično potvrđeno iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Tuzli, ulaskom nadležnih inspektora u objektu je zatečeno okvirno 200 osoba koje nisu poštovale mjere. Shodno tome, sanitarni inspektor je pristupio izricanju neophodnih mjera.

 

 

 

 

 

“U trenutku inspekcijskog nadzora koji je počeo u 20 sati u objektu je organizovana muzika uživo, gdje je zatečeno okvirno 200 osoba koje nisu poštovale propisanu distancu od jednog metra. Također, stolovi nisu bili postavljeni na propisanom razmaku od tri metra”, navedeno je u inspekcijskom nalazu.

 

 

 

 

 

Dalje se ističe da je shodno zatečenom stanju subjektu nadzora odmah naređeno da provede mjere propisane naredbama kriznih štabova, koje nisu bile ispoštovane, odnosno da reducira broj prisutnih osoba do dozvoljenih 30 i uspostavi propisanu distancu.

 

 

 

 

 

“Vlasnik objekta je postupio po naređenju inspektora i prekinuo izvođenje muzike te ispraznio objekt”, navedeno je u inspekcijskom nalazu.

 

 

 

 

 

Postupajući inspektor je već u ranijem periodu vršio kontrolu spomenutog ugostiteljskog objekta, a kako je navedeno, zbog grubog kršenja higijensko-epidemioloških mjera, te je predmet proslijedio Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli, na eventualno nadležno postupanje, odnosno procjenu da li je ugrožavanjem zdravlja ljudi počinjeno krivično djelo.

 

 

 

 

 

“Također će se i nalaz inspekcijskog nadzora izvršenog 25. decembra 2020. godine dostaviti Kantonalnom tužilaštvu na daljnje postupanje. Ukoliko tužilaštvo procijeni da u navedenim situacijama nije počinjeno krivično djelo, inspektor će poduzeti prekršajne mjere prema subjektu nadzora”, navedeno je u dokumentu Uprave za inspekcijske poslove TK.

 

 

 

 

 

Tokom inspekcijskog nadzora u petak uvečer u Klubu Plaža jezera Modrac u Lukavcu zatečeno je i devet radnika bez regulisanog radno-pravnog statusa.

 

 

 

 

 

“Osim toga, poslodavac iz neopravdanih razloga nije radnicima isplatio plaću u zakonskom roku. Na mjestu događaja izdata je zabrana daljnjeg radnog angažovanja zatečenih osoba, a u nastavku postupka će biti poduzete upravne i prekršajne mjere, iz nadležnosti postupajućeg inspektora”, naveli su iz inspekcija.

 

 

 

 

 

Također, tokom nadzora u petak uvečer je utvrđeno i da u objektu nisu izdavani fiskalni računi, zbog čega će inspektor poduzeti mjere.