Naslovna AKTUELNO U Lukavcu obilježen Međunarodni dan srednjoškolaca (VIDEO)

U Lukavcu obilježen Međunarodni dan srednjoškolaca (VIDEO)


Pod sloganom „Dajte nam mogućnost da gradimo našu budućnost„ i  mirnom šetnjom kroz grad, srednjoškolci  Elektro-mašinske škole Lukavac i Ekonomsko-hemijske škole Lukavac na simboličan način obilježili su Međunarodni dan srednjoškolaca.

 

Član Lokalnog tima ASUBiH Lukavac Dženan Okić je rekao kako je vrijeme da se iniciraju  pozitivni  procesi koji bi doveli  do unaprijeđenja  obrazovnog sistema u BiH, opterećenog različitim vrstama podjela, te većeg uvažavanja  srednjoškolaca i njihovih prava.

 

Asocijacija srednjoškolaca BiH je nevladina, nestranačka organizacija, koja okuplja oko 160.000 srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine, osnovana je 2007.godine radi animiranja  učenika i artikuliranja njihovih interesa, ali i ukazivanja vlastima na neophodnost pozitivnih  promjena u bh.obrazovnom sistemu. Ove godine Asocijacija srednjoškolaca fokus je stavila na odnos učenik-profesor .

 

Ovogodišnje aktivnosti se, pored Lukavca, održavaju i u još 60 lokalnih zajednica u BiH. Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se u znak sjećanja na 17. novembar 1939. godine, kada su češki srednjoškolci i studenti, koji su mirno prosvjedovali protiv nacizma, uhićeni i strijeljani.

 

Preporučujemo video prilog Subhije Sivčević.

 

(RTV Lukavac)