Naslovna AKTUELNO U Lukavcu održan okrugli sto na temu „Unaprjeđenje invalidskog sporta na području...

U Lukavcu održan okrugli sto na temu „Unaprjeđenje invalidskog sporta na području TK“ (VIDEO)

SKISO “Sinovi Bosne” Lukavac su u subotu, 19.decembra 2020. godine u salonu Centra za kulturu Lukavac bili domaćini okruglom stolu na temu „Unaprjeđenje invalidskog sporta na području TK“.

 

Učesnici okruglog stola su bili predstavnici:


Ministarstvo kulture, sporta i mladih TK – Lejla Elezović

Općina Lukavac – Emir Kasumović

Sportski savez invalida TK – Sulejmen Čerkezović

SSO RVI i IL TK – Dževad Junuzović

SSI Lukavac – Sabahudin Kasumović

ORVI Sinovi Bosne Lukavac – Suad Sakić

Eko ronilačka grupa invalida Lukavac – Bilal Šarić

SKIMN Sinovi Bosne Lukavac – Murat Husović

SKISO Sinovi Bosne Lukavac – Fahrudin Muharemović

Udruženje Paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Lukavac – Mensud Imamović

Uvodničar je bio gosp Vehbija Tokić, a moderator Ermin Jusufović, obojica iz SKISO “Sinovi Bosne” Lukavac.

Učesnici okruglog stolu na temu „Unapređenje invalidskog sporta na području TK“ su nakon dugotrajne i konstruktivne diskusije te iznošenja dosadašnjih iskustava, problema i pozitivnih primjera u dosadašnjem radu jednoglasno usvojili sljedeće zaključke:

 

  1. Učesnici okruglog stola „Unaprjeđenje invalidskog sporta na području TK“ izražavaju zahvalnost Ministarstvu za kulturu, sport i  mlade TK, drugim nadležnim ministarstvima u Vladi TK, te Općinama na području TK na dosadašnjoj podršci razvoju invalidskog sporta, te stavljaju svoje resurse u punom kapacitetu na raspolaganje unapređenju invalidskog sporta na području TK.
  2. Sportski klubovi osoba sa invaliditetom, te klubovi učesnici okruglog stola obavezuju se da će preduzeti sve potrebne radnje i mjere u cilju pridruživanja sportskih klubova općinskim, kantonalnim i granskim sportskim savezima osoba sa invaliditetom.
  3. Sportski savezi osoba sa invaliditetom, te granski sportski savezi obavezuju se da će pružiti svu neophodnu podršku i pomoć sportskim klubovima osoba sa invaliditetom u oblastima kreiranja zajedničkih aktivnosti  i politika prema nadležnim općinskim i kantonalnim organima uprave, kreiranju univerzalnog hodograma koraka pristupanja sportskim klubovima osoba sa invaliditetom, uključujući i formiranje registra invalidskih sportskih  klubova na području TK .
  4. Sportske organizacije osoba sa invaliditetom apeluju nadležnim općinskim službama te kantonalnim ministarstvima koji sufinansiraju sport da u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima organizuju obuku za sve sportske radnike iz sportskih klubova osoba sa invaliditetom u oblasti izrade projekata za potrebe apliciranja na njihove javne pozive.
  5. Sportske organizacije osoba sa invaliditetom apeluju Sportskom savezu osoba sa invaliditetom TK da u skladu sa vlastitim mogućnostima za sportske radnike u sportskim organizacijama osoba sa invaliditetom sa područja TK, organizuje obuku na temu knjigovodstvenog poslovanja i pravdanja sredstava.

 

Po završetku okruglog stola za sve učesnike je upriličen zajednički ručak u restoranu Azzuro Lukavac.

 

Pokrovitelji okruglog stola su bili: Ministarstvo za kulturu, sport  mlade TK i Općina Lukavac. Sponzor je bio BH Telecom DD Sarajevo – direkcija Tuzla a partneri sportske organizacije OSI sa područja TK i Bauerfeind BH DOO.

 

Iz SKISO “Sinovi Bosne” Lukavac su se zahvalili svim učesnicima okruglog stola na odzivu, uz nadu da će ovo biti prvi u nizu sastanaka koji će doprinijeti pomaku u pogledu kvaliteta sporta za osobe sa invaliditetom na području TK.

 

U video prilogu poslušajte šta su rekli učesnici ovoga skupa:

 

 

 

(RTV Lukavac)