Naslovna AKTUELNO U Lukavcu održana tribina na temu položaj Bošnjaka

U Lukavcu održana tribina na temu položaj Bošnjaka

Povodom 1.marta Dana nezavisnosti BiH sinoć je u lukavačkom Centru za kulturu održana tribina na temu položaj bošnjaka u RS-u. Tribini je prisustvovalo veliki broj građana iz javnog, političkog i vjerskog života.

O položaju Bošnjaka u bosanskohercegovačkom enitetu Republika Srpska govorilo se sinoć na održanoj tribini u Centru za klutruu Lukavac. Potpredsjednik bh entiteta RS Ramiz Salkić istakao je da je u današnjem vremenu posebno važno govoriti o stanju Bošnjaka u tom bh. entitetu, odnosu entitetske vlasti, ali i načinima kako da se popravi položaj Bošnjaka u tom dijelu Bosne i Hercegovine.


U proteklim godinama urađeno je dosta posla kada je u pitanju povratak Bošnjaka istakoa je Salkić ali i da se u narednom periodu moraju sistemski rješavati problemi, te učiniti veliki napori na investiranju i zapošljavanju ove populacije.Samo radna mjesta, dodao je, garantuju opstanak Bošnjaka u bh. entitetu RS.

Tribina je upriličena u organizaciji Mreže mladih MIZ Puračić u Lukavac. U narednom periodu važna je kako je istaknuto tokom tribine podrška ovoj populaciji. Prioritet broj jedan je ekonomija i zapošljavanje, a zatim podrška kroz obrazovanje, kulturu, sport i druge aktivnosti koje će popraviti položaj Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Posebno je važno da mlađe generacije, na kojima ostaje budućnost ove zemlje, razvijaju svijest o državi, o našoj tragičnoj prošlosti, te da nikada ne odustaju niti od jednoj dijela Bosne i Hercegovine. Na svaku izgovorenu neistinu, na negiranje genocida i bosanskog jezika, na svaki pokušaj podjela, moramo deset puta odgovoriti istinom, presudama, činjenicama i zajedništvom. Svako od vas na svoj način može pomoći Bošnjacima u bh. entitetu RS, a posebno je bitno da posjećujete ove krajeve i da ih osjećate dijelom naše domovine Bosne i Hercegovine – kazao je između ostaloga potpredsjednik Salkić.