Naslovna AKTUELNO U Lukavcu promovisana knjiga “Dunjalučko biserje” (VIDEO)

U Lukavcu promovisana knjiga “Dunjalučko biserje” (VIDEO)

Senija Nukić dolazi iz patrijarhalne muslimanske porodice iz Poljica,  hanuma koja nema formalno šire svjetovno obrazovanje, ali ima izuzetno teorijsko i praktično obrazovanje. Prvi put je prije dvije godine priredila izložbu svojih ručno vezenih radova. Senija svojim orginalnim radovima, stvaranim tehnikom vezenja svilenim koncem, nastoji očuvati tradiciju, ali i svoje znanje prenijeti na mlađe generacije. Pored ljubavi za vez na svom životnom putu  pokazala je volju, ljubav i smisao za pisanje stihova koji su se našli u  njenom prvom autorskom djelu „Dunjalučko biserje“, koja je promovisana u prostorijama  Javne biblioteke Lukavac.

 

 Promociji knjige „Dunjalučko Biserje“ i izložbi ručnih radova, osim prisutnih građana, promotora i predstavnika organizatora, prisutni su bili i pomoćnik Općinskog načelnika načelnika Emir Kasumović, te glavni imam Medžlisa IZ Puračić u Lukavcu Zijad ef. Vehabović. 

Inače, radovi hanume Senije Nukić već ukrašavaju vjerske i kulturne objekte, a posebno ona sama izražava zadovoljstvo što se njeni radovi nalaze u poljičkim džamijama.

 

Ovom događaju prisustvovala je i ekipa RTV Lukavac, a video prilog je pripremio Midhat Sarajlić:

 

 

(RTV Lukavac)