Naslovna AKTUELNO U Lukavcu promovisana knjiga Emira Bektića

U Lukavcu promovisana knjiga Emira BektićaU organizaciji IZ-e u BiH, Muftijstva tuzlanskog, MIZ-e Puračić u prostorijama JU Javna biblioteka Lukavac održana je promocija knjige autora Emira Bektića pod nazivom “Kad osvaneš sam”.

 

Knjiga je autorsko djelo koje govori o ličnoj tragediji dječaka iz Srebrenice i podsjeća na neviđen zločin nad civilima počinjen u julu 1995. godine, a čiju tragičnu godišnjicu  obilježavamo 11. jula.

 

Govoreći o knjizi “Kad osvaneš sam”   autora Emira Bektića  profesor Mihad Sakić je  kazao da je ista jedan zanimljiv, a istovremeno  važan i historijski  književni čin  kada je u pitanju Lukavac i kad je u pitanju   priča  o genocidu  nad bošnjacima  u zaštićenoj zoni  u enklavi Srebrenica.

 

Kao što i sam naziv knjige kaže “Kad osvaneš sam„ autor  Emir  osim što u njoj opisuje planetarnu tragediju genocida bošnjačkog naroda, strahote koje su i njega zadesile, vlastiti gubitak članova porodice, dva zarobljavanja i put spasa, u istoj  se prema riječima Sakića dotiče i svog sretnog  djetinstva,svoje porodice te  rodnog mjesta Bektića.

 

Emir Bektić rođen je 1979. godine. Živio je sa ocem, majkom i mlađom sestrom u selu Bektići, nadomak Srebrenice. Svjedok je genocida i dijete bez oba roditelja. Otac mu je ubijen nakon pada Srebrenice, a majka je umrla 1999. godine, u 41. godini života.

 

Emir je čovjek koji je uspio da se uzdigne iznad tragedije i teškoća i smogne snage da ostvari životne uspjehe a ono što je još karakteristično  za pisca Emira Bektića  je  što on poziva  na mir i slobodu  u cijelom svijetu, što poziva  na zajednički život u BiH i što se zalaže za multietničku BiH što je kako ističe Sakić  jedna od najljepših poruka  koju je pisac Emir kroz ovu knjigu predstavio najširoj čitalačkoj publici.