Naslovna Istaknuto U Lukavcu se gradi spomen – obilježje žrtvama genocida u Srebrenici

U Lukavcu se gradi spomen – obilježje žrtvama genocida u Srebrenici

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnik općine Lukavac Edin Delić potpisali su ugovor o izgradnji spomen – obilježja za žrtve genocida u Srebrenici. Vrijednost ugovora je 50.000 KM.

 

Radi se o izgradnji prve faze spomen – obilježja koju će finansirati Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, dok je i Ministarstvo za boračka pitanja TK odobrilo dio sredstava za istu namjenu.


 

„Svjesni smo broja raseljenih osoba koje su živjele ili danas žive u općini Lukavac i da spomen – obilježje žrtvama genocida u Srebrenici itekako znači puno. Odlučili smo podržati ovu ideju koju treba prenijeti i u druge gradove. Pijetet za sve žrtve, a pogotovo za žrtve genocida u Srebrenici, ne smije prestati. Izgradnjom spomen – obilježja ćemo trajno vraćati sjećanje na najmračnije dane za našu domovinu, ali i na najzaslužnije njene sinove. Neka Srebrenica bude naša motivacija za stvaranje društva u kojem će naša djela biti vođena brigom za dobrobit svih“ – istakao je Ramić

 

Općinsko vijeće Lukavac je usvojilo inicijativu načelnika općine Edina Delića da se jedna ulica nazove „Ulica žrtava genocida u Srebrenici“. Nakon usvojene inicijative pristupilo se izradi projektne dokumentacije i pribavljanjem potrebnih dozvola za izgradnju spomen – obilježja.

 

Pored načelnika Delića, svečanosti potpisivanja ugovora ispred Općine Lukavac prisustvovali su Admir Mosorović, vijećnik iz OV Lukavac i Samir Gabeljić pokretač inicijative da Lukavac jednu ulicu posveti žrtvama genocida u Srebrenici.

 

„Općina Lukavac obezbijedila je dio sredstava, obavila sve prethodne aktivnosti u pribavljanju potrebne dokumentacije i dozvola. Radi se o jednom spomen – bilježju kakvog zaslužuju žrtve i njihove porodice. Svi smo zahvalni, a posebno porodice žrtava, na podršci koju nam je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica pružilo kako bismo i ovaj projekat završili u našoj općini“ – kazao je Edin Delić, načelnik općine Lukavac.

 

Prema riječima Samira Gabeljića, ukupna vrijednost projekta je cca 130.000 KM, a ovom prilikom želimo da iskažemo veliku zahvalnost ministru Edinu Ramićunza značajnu podršku u realizaciji ovog projekta kao i svim ostalim koji su dali svoj doprinos, poručio je pokretač građanske inicijative.