Naslovna AKTUELNO U Lukavcu tokom ove godine 14 prijava zbog nasilja u porodici (VIDEO)

U Lukavcu tokom ove godine 14 prijava zbog nasilja u porodici (VIDEO)


Kampanja “16 Dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” počela je 25. novembra, Međunarodnim danom borbe protiv naslja nad ženama i traje sve do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

 

Kampanja  je pokrenuta 1991. godine i od tada se koristi kao poziv na uklanjanje svih oblika nasilja nad ženama.

 

Kampanju podržava više od 6.000 organizacija u 187 zemalja svijeta.

 

Rodno zasnovano nasilje manifestuje se na različite načine i pojavljuje u raznim okruženjima, od porodice i doma do radnog mjesta i javnih prostora. Glavni uzrok nasilja nad ženama je neravnopravnost spolova, a nasilje se zasniva na patrijarhalnim obrascima ponašanja, predrasudama i stereotipima.

 

Ovogodišnja kampanja, u kojoj učestvuje veliki broj domaćih i međunarodnih organizacija i institucija, ima za cilj prevenciju nasilja nad ženama i djevojčicama i preventivno djelovanje svih aktera u zajednici.

 

Policijski službenici Uprave policije MUP-a TK učestvuju u kampanji ”Stop nasilju nad ženama”, koju organizuje Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

 

Mnoge žene dožive nasilje, ali ih tek nekolicina prijavi policiji. Samo 5% žena koje su doživjele nasilje to i prijavi. Zato u ovoj kampanji i aktivizmu se žele žene ohrabriti da seksualno uznemiravanje, fizičko i psihološko nasilje i proganjanje, prijavi policiji i drugim službama nadležnim za ova pitanja i probleme.

 

Za prvih 10 mjeseci ove godine Policijskoj upravi u Lukavcu je podneseno 14 prijava zbog nasilja u porodici. Podnesena su tri izvještaja o učinjenom krivičnom djelu. Nadležnom sudu za tri osobe podnešena su tri zahtjeva za izricanje zaštitnih mjera. Proslijeđene su i određene informacije Centru za socijalni rad Lukavac.

 

Policijska uprava Lukavac je usko sarađivala i sa centrom za mentalno zdravlje u Domu zdravlja Lukavac, te nevladinim  sektorom i drugim državnim institucijama.

 

 

Preporučujemo video prilog Midhata Sarajlića.

 

 

(RTV Lukavac)