Naslovna AKTUELNO U Lukavcu uskoro počinje gradnja objekta za raseljene osobe i povratnike (VIDEO)

U Lukavcu uskoro počinje gradnja objekta za raseljene osobe i povratnike (VIDEO)


U okviru Regionalnog stambenog programa Podprojekat BiH 5 Obnova i izgradnja 81 individualnog stambenog objekta za raseljene osobe i povratnike u BiH, na području općine Lukavac bit će izgrađen objekat sa 60 stambenih jedinica.

 

Za ovaj projekat bit će izdvojeno 3,6 miliona KM.

 

Sporazum o saradnji na provođenju ovog projekta  je potpisao Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine i 23 načelnika bh. općina, među kojima je i Lukavac.

 

U lukavačkoj ulici Oštorlučanina Luke bit će izgrađena zgrada sa 60 stanova, a obaveza Općine Lukavac bila je da obezbjedi lokaciju, projektno-tehničku dokumentaciju i potrebnu dokumentaciju za priključke na infrastrukturnu mrežu.

 

Regionalni stambeni program je zajednička inicijativa četiri zemlje iz regije – BiH, Srbije, Hrvatska i Crne Gore. Ukupna vrijednost projekta je 1,2 milijarde KM, dok je za finansiranje do sada izdvojeno oko 570 miliona, od čega je BiH povukla 130 miliona KM.

 

Na području Federacije BIH do sada je završeno gotovo 1.800 stambenih jedinica, od kojih je 1.260 kuća i 532 stana, a plan je da se do kraja juna 2022. godine završe 402 stambene jedinice.

 

 

O ovoj temi sa načelnikom Edinom Delićem razgovarala je Mirzeta Riđešić. Pogledajte video prilog:

 

 

 

(RTV Lukavac)