Naslovna AKTUELNO U naredna tri dana u Bosni će padati snijeg

U naredna tri dana u Bosni će padati snijeg

U prvim danima Nove godine u većem dijelu Bosne i Hercegovine preovladavat će nestabilno vrijeme sa kišom u nižim i sa susnježicom i snijegom u područjima iznad 400 metara nadmorske visine, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

 

Nešto stabilnije i sa malo sunčanih intervala, očekuje se na jugu zemlje. Malo kiše moguće je i na jugu u srijedu, a u višim područjima i slab snijeg. Temperature zraka bit će u granicama prosječnih vrijednosti, ali se pred kraj sedmice usljed prodora hladnijeg zraka očekuju nešto niže vrijednosti u odnosu na njen početak.

 

Jutarnje temperature zraka u Bosni prognoziraju se između -4°C i 0°C, a u Hercegovini od 0 do 4°C. Maksimalne dnevne temperature u Bosni očekuju se između -1°C i 4°C, a u Hercegovini od 4°C do 9°C. Od četvrtka jutarnje temperature kretat će se između -10°C i -4°C na jugu zemlje do -1°C, a najviše dnevne od -7°C do -3°C na jugu do 4°C, prenosi N1.

 

U periodu od 7. do 14. januara prema raspoloživim prognostičkim materijalima prognozira se nešto stabilnije vrijeme sa povremenim sunčanim intervalima. Više oblačnosti očekuje se u centralnim i istočnim područjima. Jutarnje temperature zraka od -5°C do 0°C na jugu zemlje do 5°C, a najviše dnevne od 2°C do 7°C, na jugu zemlje do 10°C, saopćeno je.

 

četvrtak (3. januara 2019. godine) u Bosni oblačno vrijeme sa snijegom. Očekivana visina novog snježnog pokrivača od 2 do 10, u planinskim dijelovima do 15 centimetara. U Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano. Oblačno sa slabim snijegom na sjeveru Hercegovine. Vjetar umjerene jačine, sa jakim udarima, sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -9 i -3, na jugu zemlje do 1, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -6 i -1, na jugu zemlje od 2 do 4 stupnja.

 

petak u Bosni oblačno sa slabim snijegom. Očekivana visina novog snježnog pokrivača od 2 do 10, u planinskim dijelovima do 15 centimetara. U Hercegovini većinom malo do umjereno oblačno. Oblačno na sjeveru Hercegovine. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -10 i -4, na jugu zemlje do -1, a najviša dnevna temperatura zraka između -6 i -2, na jugu zemlje od 2 do 4 stupnja.

 

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, u subotu u Bosni oblačno sa slabim snijegom, dok na sjeveru zemlje sredinom dana može padati i kiša. U Hercegovini djelomično vedro. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -10 i -5, na jugu zemlje do -2, a najviša dnevna temperatura zraka između -4 i 2, na jugu zemlje do 5 stupnjeva.