Naslovna AKTUELNO U Neumu nema oboljelih ali su zabrinuti zbog nadolazeće sezone

U Neumu nema oboljelih ali su zabrinuti zbog nadolazeće sezone

Općina Neum jedna je od malobrojnih u kojoj nije zabilježen nijedan slučaj infekcije COVID-19. No, zabrinutost vlada zbog nadolazeće turističke sezone, s obzirom na to da 90 posto Neumljana živi od turizma, a svi aranžmani za maj i juni su otkazani. Hotelijeri smatraju da mjere koje Vlada Federacije priprema u takozvanom korona zakonu nisu dovoljne za očuvanje radnih mjesta niti za poboljšanje privrede.

 

Boking stoji, ništa se ne događa, upravo je ovo scenarij kojeg su se svi u Neumu pribojavali. Nitko još ne zna što će biti u srpnju i kolovozu, a turistički radnici, privatni iznajmljivači nade polažu u domaće goste. Jedan od njih je i Dražen Obad, čija peteročlana obitelj živi isključivo od turizma.

 

– Ulaganja su bila velika, očekivanja također, najave su bile odlične, za razliku od prošle godine čak i bolje, ali uporedbo s cijelom situacijom u svijetu moramo se i mi prilagođavati, nadamo se da će ovo dobro završiti – priča Dražen.

 

No, hotelijeri ne misle da će biti dobro ukoliko se ne promijeni odnos prema Neumu i ostalim turističkim središtima u HNK-u. Zasad, kažu, nisu počeli otpuštati radnike, no nije isključeno da će se uskoro i to dogoditi.

 

– Vladine mjere koje su donesene su kontra svakog privatnog sektora. Ne znam kome one pogoduju. Sufinanciranje plaće, otpis svih doprinosa, moratorij 12 mjeseci na kredite i kamate, to su neke osnovne mjere koje će nama pomoći da preživimo – ističe Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih radnika općine Neum.

 

Restriktivne mjere općina Neum provodi u borbi protiv pandemije. Zabranjeni su građevinski radovi kao i ulaz osobama koje nisu testirane na koronavirus. Mi smo, ipak, stigli u Neum s potvrdom o kretanju i obveznom dezinfekcijom automobila pri ulasku. Privremeni šatori postavljeni za državljane Bosne i Hercegovine koji ulaze u zemlju od sada su prošlost.

 

– Sada se vraćamo na prvu odluku kada se svim putnicima građanima BiH koji ulaze u zemlju propisuje samoizolacija u trajanju od 14 dana na mjestu prebivališta – objašnjava federalni inspektor Muhamed Hodžić.

 

Zimske, a sada već i proljetne dane u Neumu provodi i proslavljeni nogometaš Predrag Pašić.

 

– Zadesila nas je situacija s koronom ovdje i mislim da je to bilo jako dobro zato što je u Neumu jako lijepa klima i ne osjeti se toliko ta izolacija i pritisak – kaže on.

 

Za razliku od ostalih gospodarskih grana, treba imati na umu da turistički sektor nakon jeseni čeka duga i teška zima. Nade jedino polažu u podsezonu koja će uslijediti nakon što se mjere ublaže i epidemiološka situacija popravi. Ono što Neumljane veseli i što željno iščekuju jeste dovršetak magistralne ceste Stolac – Neum, koja će ovaj dio povezati s unutrašnjosti zemlje, i to do kraja godine.