Naslovna AKTUELNO U okviru projekta WATSAN izvode se radovi na više lokaliteta u Lukavcu...

U okviru projekta WATSAN izvode se radovi na više lokaliteta u Lukavcu (VIDEO)

Projekat odvodnje oborinskih i otpadnih voda koji se provodi u Lukavcu polako se privodi kraju. Trenutno se radi na upajanju postojećih izgrađenih kanala, a ove radove pratit će i sanacija i rekonstrukcija oštećenih dionica.

 

Sve se radi u cilju prevencije od poplava, a za cilj imaju odvodnju oborinskih i otpadnih voda sa područja grada Lukavca.

 

Ono što je na terenu uočeno je da je takozvani obodni kanal u ovom dijelu opterećen sa organskim otpadnim vodama, što je iziskivalo dodatne radove. Ispod ulice se morala instalirati plastična cijev namijenjena za ove svrhe. Pored pomenutog, radovi se izvode i na drugim lokacijama u gradu.

 

Upajanje pomenute dionice izvršit će se narednih dana, dok je konekcija već izvršena u Lukavac Mjestu u ulici  Bosne Srebrene na postojeći kanal, u ulici Kralja Tvrtka kod Doma zdravlja Lukavac i Sarajevska, koja je također upojena. Radovi će biti nastavljeni dalje prema Petraku gdje se povezuje postojeći dio kolektora sa novoizgrađenim. Paralelno se vrše i radovi na sanaciji i rekonstrukciji oštećenih dionica.

 

Iako proces konekcije i upajanja nije do kraja dovršen funkcionalnost ovog projekta itekako se uočava. Do konačne finalizacije ovog dijela projekta ostaje još konektovanje dvije lokacije u ulici Kulina Bana kod banke i povezivanje u ulici Vase Pelagića, zbog čega će doći i do izmjene u režimu saobraćaja.

 

Projekat WATSAN Centar 1, unatoč brojnim preprekama, uz ogromne napore i izvođača i kompletnog tima uspješno se privodi kraju. Iz WATSAN tima kažu da su uvijek, birajući rokove ili kvalitet, birali ovo drugo, dajući prednost temeljito urađenim poslovima. Isti bi u dogledno vrijeme trebao imati i nastavak  za što već postoji izrađen projekat i za što bi u budućem periodu trebalo izdvojiti značajna finansijska sredstva.

 

Preporučujemo video prilog Suade Imamović:

 

 

(RTV Lukavac)