Naslovna AKTUELNO U općini Lukavac 14 osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor

U općini Lukavac 14 osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor

Sa formiranjem Kriznog štaba JZU Dom zdravlja Lukavac paralelno je sprovedeno formiranje mobilnih timova i stručna edukacija dijela tehničkog osoblja za pregled i uzimanje uzoraka od osoba koje su došle iz rizičnih područja (Italija, Iran, Kina), kao turisti ili uposlenici pomenutih država.

 

U periodu od 17.02.2020.godine u Higijensko-epidemiološku službu JZU Dom zdravlja Lukavac ukupno se javilo 14 osoba koje su stavljene pod zdravstveni nadzor.


 

Trenutno su još samo tri osobe u kućnoj izolaciji od kojih je jedna nakon pojave simptoma ( temperatura, grlobolja) juče pregledana i testirana na Corona virus (povratnik iz Italije). Prispjeli nalaz je negativan, tako da na našoj općini, kao i u federaciji trenutno nema niti jedan zabilježen slučaj oboljelog od Corona virusa.

 

S tim u veti molimo naše građane da se i dalje pridržavaju uputa o samozaštiti (pranje ruku, pravilno kašljanje i kihanje, provjetravanje prostorija, izbjegavanje nepotrebnih skupova) uz napomenu da će Krizni štab JZU Dom zdravlja Lukavac skupa sa Higijensko-epidemiološkom službom pratiti situaciju na našoj općini i blagovremeno saopštavati prispjele informacije.

 

Stav naše zdravstvene ustanove je da se ne preporučuju putovanja u zemlje sa potvrđenim slučajevima Corona virusa.