Naslovna AKTUELNO U općini Lukavac nema ugroženih stambenih objekata (VIDEO)

U općini Lukavac nema ugroženih stambenih objekata (VIDEO)

Mjesec juni na područiju općine Lukavac obilježen je obilnijim kišnim padavinama. Početkom ovog mjesaca pet mjesnih zajednica Gnojnica, Berkovica, Kruševica i Donja Dobošnica i Gornja Dobošnica bile su pogođene bujičnim poplavama koje su prouzrokovale velike štete na stambenim objektima i zasijanim površinama. U posljednja dva dana kontinuirane vremenske neprilike još jednom su dovele u opasnost građane i njihova materijalna dobra.

 

Kako ističu iz Općinskog štaba Civilne zaštite Lukavac trenutno najveći problem prave veće rijeke kao što su Spreča, Jala i Turija. Stanje u općini Lukavac za sada je stabilno, te nije ugrožen niti jedan stambeni objekt. Ekipe jedinice Civilne zaštite su na terenu i danonoćno prate situaciju.

 

“Iako je za očekivati da se situacija stabilizuje, u cilju spriječavanja nastajanja poplava većih razmjera, odnosno plavljenja stambenih i drugih objekata, obradivog i drugog zemljšta, oštećenja saobraćajnih komunikacija, vodovodne i komunalne infrastrukture, kao i zaustavljanja životnih tokova, preporučujemo svim pravnim i fizičkim licima da preventivno, radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih  dobara preduzmu preventivne mjere zaštite i spašavanja od poplava posebno uz vodotoke, obzirom da su ove mjere propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća”, ističu iz Civilne zaštite općine Lukavac.

 

Više o ovoj aktuelnoj temi doznajte u video prilogu Alema Meškovića:

 

 

 

(RTV Lukavac)